Tüntetések lesznek Szlovákiában a meggyilkolt újságíróra emlékezve

Ján Kuciak
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és párját, Martina Kusnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel. Szó szerint kivégezték őket. Pozsonyban heteken át több ezer mécses égett a meggyilkolt Ján Kuciak és párja emlékére a szlovák kormányhivatal kapujánál. A gyilkossági ügy kapcsán tüntetés-sorozat volt Szlovákia szerte, aminek következtében kénytelen volt lemondani több szlovák kormánytag is.
Vágólapra másolva!
Szlovákiában nem csitulnak a kedélyek az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszonyának múlt hétvégi brutális meggyilkolása után. A 27 éves fiatalember szerdán megjelentetett utolsó tényfeltáró cikke nyomán a Szlovák Főügyészség elrendelte 73 korábbi, nagy részben már lezárt bírósági ügy felülvizsgálatát. Sőt, az egyik ellenzéki képviselőnő Szlovák Titkosszolgálati (SIS) forrásokra hivatkozva nem kevesebbet állít, minthogy 2014-ben a központi adóhivatal három vezetője is együtt nyaralt Olaszországban azzal az Antonino Vadalával, akit tegnap le is tartóztatott a szlovák rendőrség, és akit a világ egyik legbefolyásosabb olasz maffiaszervezetének, a calabriai 'Ndrangetha szlovákiai szárnyának vezetőjeként tartanak számon.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origó már több cikkében is beszámolt, Ján Kuciak szlovák oknyomozó riportert és vele egyidős menyasszonyát, Martina Kusnírovát vasárnap este vérbe fagyva találta meg nagymácsédi (Velká Maca) családi házukban a szlovák rendőrség.

Az áldozatokkal egy-egy lövéssel végzett a profi bérgyilkos. Jánt a nappalijukban mellkason, menyasszonyát ( 2018. május 5-ére volt kitűzve az esküvőkük) pedig vélhetően menekülés közben a konyhában lőtték fejbe.

Mára bebizonyosodott, hogy Ján újságírói munkássága miatt kellett meghalniuk, amit az a maffiamódszer is alátámaszt, hogy a holttestek mellett az elkövető, vagy elkövetők figyelmeztetésként a többi újságírónak otthagytak pár pisztolytöltényt.

Pozsonyban napok óta több száz mécses ég Ján Kuciak meggyilkolt szlovák tényfeltáró újságíró, és párja emlékére a szlovák kormányépület kapujánál. Forrás: MTI/EPA/NEWS AND MEDIA HOLDING/Matej Kalina

A brutális kettős gyilkosság híre pillanatok alatt bejárta az egész világot. Felsorolni is hosszadalmas lenne, hogy mennyi hazai és külföldi párt, nemzetközi szervezet tiltakozott a szlovák kormánynál az eset miatt, az elkövetők mihamarabbi kézrekerítését és megbüntetését követelve. A hét első napján napvilágot látott az a hír is, hogy Kuciákot már tavaly ősszel életveszélyesen megfenyegette egy ismert, szlovák kormánykörökhöz közeli szlovák építési vállalkozó Marian Kocner, akinek adócsalási ügyeiről írt korábban Kuciak.

Az újságíró 2017 szeptember elején feljelentést is tett a pozsonyi rendőrségen, azonban két hónapon belül büncselekmény hiányára való hivatkozással az ügyet ejtették.

Már ebből is óriási botrány keveredett a hét elején Szlovákiában, és ezrek követelték Robert Kalinák belügyminiszter és Tibor Gáspar országos rendőrfőkapitány távozását. Ők nem mondtak le, és még hétfőn este Robert Fico kormányfővel közösen bejelentették, hogy a pozsonyi kabinet nem kevesebb, mint 1 millió eurós (310 millió forint) nyomravezetői díjat tűzött ki.

Tibor Gaspar, szlovák országos rendőrparancsnok(b.), Robert Fico szlovák miniszterelnök (k.) és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter (j.) Az asztalon pedig még mindíg ott hever az egy millió eurós nyomravezetői díj. Forrás: Sme

Csakhogy szerdán Kuciak hírportálja, az aktuality.sk közölte ( azzal együtt az összes szlovák médium) a megölt újságíró utolsó, terjedelmes cikkét, amelyen hónapokon át dolgozott több hazai, cseh és olasz kollégájával.

Az iromány lerántotta a leplet a Szlovákiában ( főleg a keleti régiókban) több mint 15 éve aktívan tevékenykedő olasz maffiaszervezet, a hírhedt calabriai 'Ndrangheta kormányközeli kapcsolatairól.

Az 'Ndrangheta Olaszország és a világ egyik legerősebb maffiaszervezetének számít, a kilencvenes évektől maga mögé szorította a szicíliai Cosa Nostrát is. A családi klánokból felépülő 'Ndrangheta a latin-amerikai és afrikai kábítószer első számú európai "forgalmazója", érdekelt a fegyverkereskedelemben és az embercsempészetben is. Éves üzleti bevételét több mint 4 milliárd euróra teszik. A pénzt az építőipartól kezdve a vendéglátásig mindenhova befekteti, még közbeszerzési pályázatokon való fiktív részvétellel is.
Olaszországban a második világháború óta 28 újságírót öltek meg bűnszervezetek, a legtöbbet a szicíliai maffia. Jelenleg 15 olasz újságíró él védelem alatt.

Ezek után északi szomszédunknál tényleg elszabadult a pokol, csakhogy visszaidézzük az országos szlovák főügyész hétfői kijelentését:

- mondta a bűntény utáni első sajtótájékoztatóján Jaromír Ciznár.

A már említett utolsó cikk részletesen beszámolt arról, hogy a helyi olasz maffiafőnök, Antonio Vadala és népes családja, hogyan települt át a 2000-es évek eljén Szlovákiába, konkrétan annak legkeletibb részébe ( tőketerebesi, nagymihályi járás), és pár év alatt hogyan hálózta be az 5 milliós országot és annak vezetését.

Vadaláék főleg az energetikai és mezőgazdasági szektorokban "kaszáltak", ezen belüli úniós pályázatokra specializálódtak. (Több tucat megnyert, 10 millió eurós nagyságrendű pályázatokról lehet szó)

Mai napig is számtalan, legalább 30 olasz-szlovák közös cégük van bejegyezve Szlovákiában, és szinte már követhetetlen, hogy melyik mikor keletkezett, és szűnt meg, vagy épp csak átalakult.

Antonino Vadala, olasz-szlovák "vállalkozó", az olasz maffiabanda állítólagos helyi vezére, akit Nagymihályban csütörtökön tartóztattak le a nemzeti nyomozóhivatal munkatársai. Forrás: Facebook

A többi között egy cégről azonban Ján Kuciak konkrétan beszámolt írásában, a Vadala által 2010-ben létrehozott GIA Management-ről, amely elsősorban napenergiával, azaz napkollektorokkal foglalkozott.

És itt robbant az újabb "médiabomba", ugyanis kiderült, hogy ezt a céget Vadala 7-8 éve a mindössze húszéves Mária Trosková volt playmate-tel alapította, aki épp akkor a Dzurinda-kabinet volt gazdasági miniszterének, Pavol Ruskonak volt az aszisztense.

Rusko egyébként jelenleg is előzetesben van mindenféle korábbi kétes ügyei miatt. Mária közben pár év alatt komoly politikai karriert futott be. Később személyi aszisztense lett a jelenlegi legnagyobb kormánypárti Smer-SD-es Viliam Jasan képviselőnek, aki csütörtökig a szlovák kormányhivatal krízismenedzsmentért és állambiztonságért felelős részlegének a vezetője volt.

Az állítólagos "összekötők" a szlovák kormányhivatalban, Mária Trosková és Viliam Jasan. Forrás: aktuality.sk

Így állítólag minden titkosított dokumentumhoz is hozzáférése volt Jasannak, akivel kapcsolatban az is kiderült, hogy a fiának is volt nem egy közös vállalkozása Antonino Vadalával.

Mária Troskovát 2015-ben épp Viliam Jasan "ajánlotta tovább" Robert Fico kormányfő mellé személyi aszisztensnek. Trosková hamar bevált, ugyanis éveken át egészen csütörtökig ( amikor is Viliam Jasannal együtt átmenetileg távozni kényszerültek a miniszterelnöki hivatalból) a szlovák miniszterelnök főtanácsosaként tevékenykedett a pozsonyi kormányhivatalban. Miután 3 éve Fico jobbkeze lett, folyamatosan foglalkozott vele a szlovák bulvársajtó, azaz inkább csak próbálkozásokról beszélhetünk.

Főképp azt szerették volna kideríteni, hogy az egykori Miss Universe Slovakia második helyezettjéből, majd számtalan férfimagazin címlaplányából hogyan lett miniszterelnöki főtanácsos.

Mária Trosková, a hazai és nemzetközi férfimagazinok címlapjairól pár év alatt áttért a nagypolitikába. Forrás: Facebook

A fiatal hölgy mindenesetre 3 éven át Robert Fico minden hazai nyilvános megjelenésén ott volt. Azelőtt is elutasított mindenféle sajtómegkeresést arra hivatkozva, hogy ő nem kormányzati szereplő, de a gyilkossági botrány kirobbanása óta senkinek sem sikerült szóra bírnia, talán csak pár napja a különleges nyomozótiszteknek. Őt és egykori főnökét, Viliam Jasant is kihallgatta szerdán a bűntény felderítésére létrehozott különleges nyomozócsoport. Hogy mire jutottak, az nem derült ki.

Midenestere a Trosková-Jasan páros szerda délutáni közleményükben azt írták, hogy visszautasítják a szlovák sajtó vádjait, és az ügy kivizsgálásáig ideiglenesen távoznak a kormányhivatalból, elsősorban azért hogy személyükkel ne élhessenek vissza az ellenzéki pártok a kormányfő elleni politikai harcban.

Mária Trosková egészen tegnapig éveken át Robert Fico szlovák miniszterelnök főtanácsosa volt. Minden nyilvános megjelenésén a kormányfő árnyékában járt. Forrás: Youtube

Robert Fico szerda este rendkívüli sajtótájékoztatót is tartott, ahol az újságírók nem kérdezhettek, és jóformán csak az ellenzéki pártokat ostorozta, mondván, hogy azok a kettős gyilkosságot kihasználva akarják megdönteni a kormányát, és destabilizálni akarják az országot.

Mindezt nem sokkal azután mondta a kormányfő, hogy lelkiismereti okora hivatkozva lemondott a pártja (SMER-SD) egyik fő ideológusának tartott Marek Madaric szlovák kultuszminiszter.

Majd csütörtök reggel belendült a szlovák rendőrség is. Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány vezetésével végig razziázták egész Kelet-Szlovákiát. Tőketerebesen (Trebisov), Nagymihályban (Michalovce) és Zemplén megye több településéről Antonino Vadalával együtt összesen 7 "családtagot" vettek őrizetbe. Köztük Antonino két öccsét, Sebastianot és Brunot, valamint még négy másik unokatestvért.

Antonino Vadala olasz "üzletember" egyik tőketerebesi háza, ahol március 1-én razziázott a rendőrség, és ahonnan Antonino öccsét, Sebastianot vitték előzetesbe. Forrás: MTI/TASR/TASR/Roman Hanc

Közben "újabb csontvázak kezdtek kipotyogni a szekrényből".

Az egyik ellenzéki képviselőnő (SaS / Szabadság és Szolidaritás) Lucia Duris Nicholsonová, a szlovák parlament egyik alelnöke azzal állt elő, hogy információi szerint az egyik ügyész kiváló kapcsolatokat ápolt a tegnap letartóztatott Vadalával. Olyannyira, hogy állítása szerint Frantisek Bicko a maffiafőnöknek tartott Vadala egyik gyerekének a keresztapja is, sőt az ügyész fiának állítólag 7 közös cége is van a Vadala-klánnal.

Mindenestre ezt alátámasztani látszik, hogy a szlovák főügyészség szóvivője csütörtökön arról számolt be,

Jaromír Ciznár főügyész elrendelte 73 korábbi, nagyrészben már lezárt bírósági ügy felülvizsgálatát. Ezek zöme Vadala-ügyek voltak.

Ez még nem minden, ugyanis Nicholsonová tegnap mondott cifrábbat is. Szlovák titkosszolgálati forrásokra hivatkozva nem kevesebbet, minthogy 3 és fél éve Antonino Vadalával nyaralt Olaszországban a Szlovák Pénzügyi Felügyelet (FS) három magasrangú vezetőnője is.

A Szlovák Távirati Iroda (TASR) beszámolója szerint a képviselőnőnek hivatalosan meg nem erősített információi vannak arról, hogy 2014 augusztusában a Vadala családdal volt kirándulni Szicíliában a Pénzüggyi Hatóság (FS) akkori alelnöke és jelenlegi pénzügyminisztériumi államtitkára, Dana Meager (SNS), továbbá Soňa Karabelli, a Pénzügyi Hatóság Személyzeti Hivatalának igazgatója, illetve Lucia Fecková, a Pénzügyi Hatóság Bűnügyi Hivatalának vezetője is.

Ma már csak Fecková dolgozik a Pénzügyi Hatóságnál, aki elismerte, hogy 2014 nyarán Olaszországban töltötte a szabadságát, ugyanakkor közleményében azt állítja, hogy az utat saját maga szervezte. Visszautasította, hogy a Vadala család valamely tagjával kapcsolatba került volna. Ivana Skokanová, a Pénzügyi Hatóság szóvivője szerint Fecková akár hazugságvizsálatnak is kész alávetni magát.

Mindenki arra kíváncsi, hogy 2014-ben az államtitkár (SNS) valóban Antonino Vadala jóvoltából nyaralt-e Olaszországban. Forrás: facebook

A TASR Meager államtitkár asszonyt is megkereste Alexandra Gogován, a Pénzügyminisztérium szóvivőjén keresztül. Dana Meagar végül csütörtök délután csak egy rövid sajtóközleményt juttatott ekl a szlovák Távirati Irodához, amelyben azt írta:

- olvasható a pénzügyi államtitkár pár soros közleményében.

Mindenestre ahogy a szlovák sajtó fogalmaz, az őt delegáló második kormánypárt, az SNS az "ügyben továbbra is lapít!"

Nem egészen így tesz a harmadik, legkisebb szlovák kormányerő, a szlovák-magyar vegyespártnak tartott, Bugár Béla vezette Híd-Most. Csütörtöki elnökségi tanácskozásuk után arra szólították fel Robert Kalinák belügyminisztert, hogy ne halogassa tovább lemondását. Sőt, a párt által delegált szlovák igazságügyminiszter Lucia Zitnanská már korábban kilátásba helyezte lemondását, bár ezt egyelőre még nem lépte meg.

Viszont a párt egyik képviselője Igor Janckulík péntek délelőtt bejelentette lemondását.

Indoklásában azt írta: elfogadhatatlannak tartja, hogy a legmagasabb politikai körökben lévő emberek kapcsolatban állhatnak olyan különösen kétes személyekkel, akiket a maffiához kötnek, hazájukban pedig több büntetőeljárás is folyik ellenük. Janckulík távozik a Híd frakciójából és a kormánykoalícióból, és a továbbiakban független képviselőként folytatja munkáját a pozsonyi törvényhozásban.

Mécsesek égnek a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és menyasszonya emlékére egy rögtönzött emlékhelyen, Pozsonyban 2018. február 26-án. Forrás: Facebook

Szlovákiában tehát továbbra sem csitulnak a kedélyek.

Sőt, péntek délután 5 órára számos szlovák és cseh nagyvárosban is demonstrációkat, felvonulásokat hirdettek a múlt hétvégén brutálisan meggyilkolt Ján Kuciak és párja, Martína Kusnírová emlékére.

Péntek délelőtt a Szlovák Köztársaság Elnöki Hivatala bejelentette, hogy Andrej Kiska államfő is részt vesz a délutáni pozsonyi megemlékezésen.