Oroszország Szarmat hadászati rakétával hajtott végre kísérletet

orosz rakétateszt
Az orosz védelmi minisztréium honlapján látható videofelvételből készített képen új, hiperszonikus Kinzsal rakétát lő ki egy MiG-31-es orosz harci gép egy dél-oroszországi tesztelés közben, 2018. március 11-én. A Kinzsal az egyike az új fegyvereknek, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban említett az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjében.
Vágólapra másolva!
Oroszország Szarmat típusú hadászati ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Ezzel a típussal ez volt a második teszt, az első tavaly decemberben történt. A rakétát az észak-oroszországi Pleszeckről indították. Az orosz védelmi minisztérium az internetes oldalán videót is nyilvánosságra hozott a rakétakísérletről.

Az orosz hadsereg a folyékony üzemanyagú Szarmattal akarja felváltani a világ legnagyobb hadászati rakétáját, az R-36M típusjelű (SS-18 Satan) rakétákat, amelyeknek a szolgálati ideje a végéhez közeledik.

Három hete egy másik új típust, a Kinzsal hiperszonikus rakétát tesztelték az oroszok.

Az orosz védelmi minisztréium honlapján látható videofelvételből készített képen új, hiperszonikus Kinzsal rakétát lő ki egy MiG-31-es orosz harci gép egy dél-oroszországi tesztelés közben, 2018. március 11-én. A Kinzsal az egyike az új fegyvereknek, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök említett az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjében. Forrás: (MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Vlagyimir Putyin orosz elnök március elsején évértékelő beszédében elmondta, hogy Oroszország a Kinzsal mellett megkezdte a Szarmat típusú nehéz interkontinentális ballisztikus (ICBM) rakéta tesztelését is, amely atomtöltettel is felszerelhető, és bármilyen védelmi rendszeren áthatol.