Mérgezéses ügy: brit diplomatákat utasítottak ki

Moszkva, 2018. március 13. Laurie Bristow, Nagy-Britannia oroszországi nagykövete a moszkvai külügyminisztériumba érkezik 2018. március 13-án. Szergej Szkripalt, a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynökét és lányát, Juliját idegméreggel mérgezték meg egy salysburyi bevásárlóközpontnál március 4-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Vágólapra másolva!
Moszkva nem kívánatos személynek nyilvánított 23 brit diplomatát, és Oroszország területén leállította a kulturális és oktatási ügyekkel foglalkozó British Council tevékenységét az úgynevezett Szkripal-ügy miatt kirobbant diplomáciai viszályban.
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminisztériumba bekérették Laurie Bristow brit nagykövetet és közölték vele a döntést, hogy

kiutasítanak Oroszországból 23 brit diplomatát,

visszavonják a szentpétervári brit főkonzulátus megnyitására és üzemeltetésére vonatkozó engedélyt, és leállítják a kulturális és oktatási ügyekkel foglalkozó British Council tevékenységét.

Laurie Bristow, Nagy-Britannia oroszországi nagykövete megérkezik a moszkvai külügyminisztérium épületéhez Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Az orosz lépés válasz arra, hogy

Theresa May brit kormányfő szerdán bejelentette 23 orosz diplomata kiutasítását,

a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában március 4-én megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Juliját. Az incidens mögött a brit miniszterelnök szerint „nagy valószínűséggel" Oroszország áll, amit Moszkva következetesen visszautasít.