Lemondott a cseh fegyveres testületeket ellenőrző parlamenti bizottság kommunista elnöke

Vágólapra másolva!
Lemondott kedden Zdenek Ondrácek, a cseh parlamenti alsóház fegyveres testületeket ellenőrző bizottságának kommunista elnöke.
Vágólapra másolva!

Zdenek Ondráceket csak négy napja, múlt pénteken választották meg,

és személyében az 1989-es rendszerváltás után először került kommunista politikus nemzetbiztonsági szempontból fontosnak tartott parlamenti bizottság élére.

A cseh jobboldal azonnal botrányosnak és erkölcsileg elfogadhatatlannak minősítette a fejleményt. Különösen azt kifogásolta, hogy az 1969-ben született Zdenek Ondrácek 1989-ben a korabeli szocialista államban a rohamrendőrségnél szolgált, és

1989 januárjában részt vett a prágai rendszerellenes tüntetések feloszlatásában.

Ondrácek megválasztását a cseh sajtó is bírálta és a leváltását követelő petíciót keddig mintegy 14 ezer ember írta alá.

Civil szervezetek kezdeményezésére hétfőn este Prágában és a vidéki nagyvárosokban antikommunista tüntetésekre került sor, amelyeken több ezer ember vett részt. A tüntetők egy része Ondrácek távozásán kívül Andrej Babis miniszterelnök lemondását is követelte.

Andrej Babis a hét végén szintén bírálta Ondrácek megválasztását és kijelentette, hogy maga is támogatni fogja leváltását.

A keddi képviselőházi ülésen az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) javasolta, hogy a parlament váltsa le tisztségéről Zdenek Ondráceket. Mintegy másfélórás indulatos szóváltások után azonban szavazásra már nem került sor, mert Ondrácek az ülésen bejelentette, hogy önként távozik a bizottság éléről.

Zdenek Ondrácek 1989 után az új rendszerben biztonsági ellenőrzéseken esett át, az új szabályoknak megfelelően kilépett Csehszlovákia Kommunista Pártjából (CSKP), és a korrupcióellenes rendőrségnél folytatta karrierjét. Miután elhagyta a rendőrséget, belépett a kommunista utódpártba (KSCM), és 2013-ban a színeiben parlamenti képviselői mandátumot szerzett.