Lefújták a pénteki tüntetéseket, miután megalakult az új szlovák kormány

szlovákiai tüntetés
A szlovák sajtó szerint vasárnap legalább 30 ezren vettek részt azon a pozsonyi demonstráción, ahol előre hozott választásokat, Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány és Dusan Kovacík különleges ügyész lemondását követelték a tüntetők.
Vágólapra másolva!
A Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom pénteken már nem fog tüntetni Szlovákia-szerte – jelentették be a szervezők Facebook-oldalukon.
Vágólapra másolva!

olvasható a tüntetésszervezők Szlovák Távirati Irodához(TASR) is eljuttatott hivatalos közleményében.

Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik a tüntetők Pozsonyban 2018. március 16-án. Forrás: (MTI/EPA/Christian Bruna)

Peter Pellegrini új szlovák kormányfőt és kabinetjét csütörtökön nevezte ki Andrej Kiska szlovák államfő.

Az új pozsonyi kormánynak pénteken szavazhat bizalmat a parlament, az ülés reggel kilenckor kezdődik.

Andrej Kiska szlovák államfő (j) átnyújtja Peter Pellegrininek a miniszterelnöki kinevezését Pozsonyban 2018. március 22-én. Forrás: (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Az első tömegmegmozdulást március első péntekén tartották Pozsonyban a meggyilkolt tényfeltáró újságíróra, Ján Kuciakra és barátnőjére való ( akkor még politikamentesnek meghirdetett ) megemlékezésként.

Ján Kuciakot, aki Szlovákiában letelepedett egyes olasz vállalkozók állítólagos kormányközeli kapcsolatairól cikkezett, a rendőrség feltételezése szerint munkájával összefüggésben ölték meg.

A következő hetekben, ugyancsak péntekenként tartottak tüntetéseket több szlovákiai városban. Ezek a több tízezres megmozdulások gyakorlatilag az első folytatásának tekinthetőek, de hangjuk erőteljesebb lett, és a tüntetők fokozódó követeléseivel politikai színezetet kaptak. Az első tömegmegmozduláson még csak a kettős gyilkosság kivizsgálását, az országos rendőrfőkapitány és a belügyminiszter távozását követelték, később már az akkor Robert Fico vezette kormány távozását, a legutóbbi demonstráción pedig előrehozott parlamenti választások kiírását állították követeléseik középpontjába.

A péntekre tervezett tüntetés lemondása, és a lépés indoklása meglepetésként is értékelhető, mivel a legutóbbi megmozduláson a szervezők és résztvevők még elégtelennek minősítették a közben már lezajlott kormánycserét, és előrehozott választásokat követeltek.