Kicsoda Redouane Lakdim, a háromszoros gyilkos muszlim terrorista?

police Horizontal
French gendarmes block the access to Trebes, where a man took hostages at a supermarket on March 23, 2018 in Trebes, southwest France. At least one person was feared dead after a gunman claiming allegiance to the Islamic State group fired shots in a hostage-taking at a supermarket in southwest France, police said. / AFP PHOTO / ERIC CABANIS
Vágólapra másolva!
A francia újságok egyre-másra közölnek portrét a gyilkos muszlim terroristáról. Most már azt is lehet tudni, kik az áldozatok. Az Allah akbart üvöltöző terrorista 25 éves, Marokkóban született, egyelőre ismeretlen körülmények között került Franciaországba. Valószínűleg mint illegális migráns. A neve Redouane Lakdim, és Carcassonne-ban lakott.
Vágólapra másolva!

A Le Parisien írta - azt kell mondanunk - a legbizarrabb részletet Redouane Lakdimról. Ugyanis mielőtt elment volna gyilkolni, hogy úgymond kiszabadítsa a párizsi terrortámadások gyilkosát, Salah Abdeslamot, reggel még elvitte a kishúgát az iskolába. Egyébként a szüleivel és négy lánytestvérével élt Carcassonne egyik szélső kerületében.

Redouane Lakdimot egyszer már elfogta a francia terrorelhárítás, amikor kiderült, hogy Szíriába akar szökni, hogy az Iszlám Államért harcoljon. Nem véletlen, hogy most is azt mondta az egyik túsztárgyalónak, hogy ő az Iszlám Állam katonája, és a terrorszervezet is magára vállalta a merényletet. A terrorista az áruházban azt üvöltötte többször is, hogy Allah akbar.

Útlezárás a terrortámadás helyszíne mellett Forrás: AFP/Eric Cabanis

A terrorista volt már börtönben Franciaországban, ráadásul figyelte a titkosszolgálat, mert az interneten dzsihadista felhívásokat tett közzé, és radikális szalafistának tartották. Mégsem vitték be, mégis hagyták, hogy meggyilkoljon három embert.

Utoljára 2016-ban tartóztatták le, de egyelőre nem tudni, hogy miért.

Ami most már biztosnak tűnik: ma reggel a terrorista megállított egy autót, a sofőrbe belelőtt, majd az utasát közvetlen közelről fejbe lőtte. Az utas meghalt, a sofőr túlélte. Ezután ellopta a kocsit, és egy éppen arra kocogó rendőrcsapatra rálőtt. Az egyik rendőr súlyosan megsérült. Ezután ment a Carcassone melletti boltba, ahol túszokat szedett. Egy vevőt és egy hentest agyonlőtt, majd egy 45 éves csendőrt elfogadott túszcsereként. A többi túszt elengedte. Másfél óra múlva a kommandósok agyonlőtték Redouane Lakdimot.

Este a Le Parisien arról is írt, hogy Redoane Lakdim nemcsak akart menni, de járt is Szíriában, valószínűleg egy terrorista-kiképzőtáborban. A francia belügyminiszter pedig azt mondta, hogy 2016-ban drogkereskedés miatt fogták el. A Le Figaro információ szerint biztos, hogy S-kartonja volt. Ami azt jelenti: a közrendre veszélyes, minimum feltételezett terroristának tartotta a titkosszolgálat és feltehetően figyelte is. Ennek ellenére, ma három embert megölhetett.