Kreml: A nemzetközi feszültség nem befolyásolja az orosz kormányalakítást

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2018. március 18. Vlagyimir Putyin hivatalban levő államfő beszédet mond támogatói előtt a moszkvai Kreml melletti Manézs téren 2018. március 18-án, az orosz elnökválasztás estéjén. A Központi Választási Bizottság előzetes adatai a független jelöltként induló Putyin győzelmét vetítik előre. (MTI/AP/Alekszandr Zemlianicsenko)
Vágólapra másolva!
A nemzetközi konfliktushelyzetek nem befolyásolják az oroszországi folyamatokat, így a kormányalakítást sem - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában újságíróknak.
Vágólapra másolva!

Peszkov szerint a vasárnap újraválasztott Vlagyimir Putyin elnöknek, aki hétfőn telefonhívásokat fogadott, következetes, a belső ügyekre összpontosító programja van az ország fejlesztésére.

Ezzel kapcsolatban korábban utasításokat adott ki, amelynek alapján megkezdődik egy útiterv előkészítése.

A szóvivő elmondta, hogy az elnök a beiktatását követően fog dönteni a kormány új összetételéről.

Vlagyimir Putyin hivatalban levő államfő beszédét hallgatják támogatói a moszkvai Kreml melletti Manézs téren 2018. március 18-án, az orosz elnökválasztás estéjén. Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

A kérdésre, hogy vajon a Szkripal-üggyel - Szergej Szkripal volt orosz titkosügynök és lánya Angliában történt megmérgezésével - kapcsolatos, Oroszországgal szemben megfogalmazott brit vádak összefogásra ösztönözték-e az oroszokat, a szóvivő hangsúlyozta, hogy szerinte

az orosz társadalom azok nélkül is "maximálisan konszolidált" volt, az ország fejlesztési tervei körül.

Mint mondta, a választás eredménye ezt bizonyította.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatban Nagy-Britanniának előbb-utóbb

vagy alá kell majd támasztania megalapozatlan vádjait, vagy bocsánatot kell kérnie Oroszországtól.

Úgy vélekedett, hogy adott esetben nem a Nyugattal fenntartott viszony kiéleződéséről van szó, hanem nehezen megmagyarázható, érthetetlen indítékú és alaptalan oroszellenes rágalmakról a brit vezetés részéről.

Vlagyimir Putyin hivatalban levő államfő beszédet mond támogatói előtt a moszkvai Kreml melletti Manézs téren 2018. március 18-án, az orosz elnökválasztás estéjén. Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemlianicsenko

Valenytina Matvijenko, az orosz felsőház elnöke a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az elnökválasztás eredménye bebizonyította az Oroszországgal szembeni szankciópolitika eredménytelenségét és annak megváltoztatásához fognak vezetni.

Úgy vélekedett, hogy Putyin a kampány alatti nyomásgyakorlás ellenére méltóságteljesen viselkedett, ami kivívta az állampolgárok tisztletét, a manipulálási kísérletek pedig tiltakozást váltottak ki a részükről.