Feladta magát Skóciában a volt katalán oktatási miniszter

Vágólapra másolva!
Feladta magát Skóciában szerdán Katalónia volt oktatásügyi minisztere, aki ellen a napokban európai elfogatóparancsot adott ki a spanyol legfelsőbb bíróság lázadás és közpénzek hűtlen kezelése miatt.
Vágólapra másolva!

Clara Ponsati, aki a katalán függetlenség elkötelezett híve, Edinburgh központjában ügyvédjével együtt ment be egy rendőrőrsre. Ponsati akadémikus, és jelenleg a St. Andrews Egyetem tanára. Ügyvédje elmondása szerint

harcol kiadatása ellen, óvadék fejében szabadlábon akar védekezni.

Ponsati tart attól, hogy Spanyolországban bírósági tárgyalása nem lenne tisztességes.

A lázadás a legsúlyosabb vád

– Ahogy más katalán politikusok, úgy én is segítettem abban, hogy békés, demokratikus népszavazást tartsunk 2017 októberében (Katalónia függetlenné válásáról), mégis azzal vádolnak egyebek közt, hogy erőszakos lázadást szítottam a spanyol nemzet egysége ellen – mondta Ponsati.

Madrid a szóban forgó október 1-jei népszavazást törvénytelennek nyilvánította, és

több volt vezető katalán politikus vagy rács mögött vár ügye tárgyalására, vagy száműzetésbe vonult.

A spanyol legfelsőbb bíróság pénteken döntött az európai elfogatóparancs újbóli kiadásáról Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, valamint volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen. Puigdemontot vasárnap a dán-német határon őrizetbe vette a német rendőrség.

A katalán függetlenségi politikusok elleni vádak közül a lázadás számít a legsúlyosabbnak, a spanyol büntető törvénykönyv szerint a maximálisan kiszabható büntetés érte 30 év szabadságvesztés.
Lázadás miatt Spanyolországban legutóbb az 1981-es katonai puccskísérletben részt vevő csendőrtiszteket ítélték el, akik behatoltak a parlamentbe, és túszul ejtették az ott tartózkodó képviselőket.