A kormányerők Harasztá elfoglalást ünnepelték

Vágólapra másolva!
A szíriai kormányerők a kelet-gútai Harasztá elfoglalását ünnepelték péntek este, azt követően, hogy a radikális iszlamista Ahrár as-Sám felkelőcsoport utolsó harcosait is evakuálták egy erről szóló megállapodás értelmében a kelet-gútai városból.
Vágólapra másolva!

A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a damaszkuszi vezetés és szövetségesei immáron

a szíriai főváros melletti térség 90 százalékát ellenőrzik.

A szíriai hadsereg névtelenséget kérő tisztségviselői szerint a nap folyamán az Ahrár as-Sám több mint ezer harcosát és családtagjaikat szállították el buszokkal a még mindig lázadócsoportok uralta északnyugat-szíriai Idlíb tartományba.

A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint

a szíriai katonák nyomjelző lövedékekkel lőttek a levegőbe, így ünnepelve a felkelők távozását a heves harcokat látott térségből.

Az állami televízió pedig bejelentette: a 2012 óta szíriai ellenzéki fegyveresek kezén volt Harasztá most már mentes a terroristáktól.

A nap folyamán hasonló megállapodás született csaknem hétezer ember - felkelők és családtagjaik - átszállításáról a Fajlak ar-Rahmán iszlamista csoport uralta Zamálka, Arbín és Ain-Terma településekről. Az egyezményben foglaltak az említett települések közvetlen szomszédságában található Dzsúbar kelet-damaszkuszi negyedre is kiterjednek.

Az állami televízió szerint az evakuálás szombat reggel kezdődik. Amennyiben ez megtörténik,

a lázadók már csak Kelet-Gúta legnagyobb városát, Dúma térségét fogják ellenőrizni.

Az OSDH egyik legfrissebb összesítése alapján csaknem 1600 civil, köztük 327 gyerek és 197 nő lelte halálát, és több mint 5400 civil sebesült meg a szíriai rezsim és szövetségesei támadásaiban Kelet-Gútában február 18. óta.