Vádat emelnek az izraeli kormányfő ellen?

NETANJAHU, Benjámin
Budapest, 2017. július 19. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond a budapesti látogatása kapcsán tartott magyar-izraeli üzleti fórumon a Ritz-Carlton Budapest szállodában 2017. július 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A rendőrség tegnap vádemelést javasolt Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen hivatali visszaélés, korrupció és vesztegetés gyanújával. Erről azonban kizárólag Avichai Mandelblit főügyész dönthet.
Vágólapra másolva!

Netanjahu a vádakat alaptalannak nevezte és kizárta annak a lehetőségét, hogy lemondjon, sőt a 2019 novemberében esedékes parlamenti választásokon is indulni akar.

Pártja, a jobbközép Likud kitart mellette.

Ő 2009 óta Izrael Állam kormányfője, előtte még 1996-1999 között töltette be ezt a tisztséget. A 68 éves politikus többször volt már külügyminiszter és pénzügyminiszter is.

Benjámin Netanjahu, izraeli miniszterelnök Forrás: MTI/Mohai Balázs

A BBC információi szerint az elmúlt években összesen

15 alkalommal folytattak vizsgálatot Netanjahu ellen különböző korrupciós ügyekben, de egyszer sem tudták bizonyítani bűnösségét.

Mivel vádolják a miniszterelnököt?

Egyik vádpont hivatali visszaélés, illetve befolyással való üzérkedés. A kormányfő állítólag megkérte Yediot Aharonot nevű újság főszerkesztőjét, Arnon Mozest, hogy pozitív színben tüntesse fel őt, cserébe anyagi támogatást ígért.

Egy másik vád szerint Netanjahu pártját illegálisan finanszírozta Arnon Milchan üzletember és producer,

a miniszterelnök pedig segített neki hálából amerikai vízumhoz jutni.

A harmadik pont értelmében a kormányfő és felesége, Sara különböző ajándékokat fogadott el James Packer ausztrál milliárdostól.

A balközép ellenzéki Cionista Unió már hónapok óta követeli Netanjahu lemondását.

A kormányfőt külföldön is durván támadják, főképp baloldali politikusok,

az amerikai külügy szóvivője szerint viszont ez Izrael belügye és ők nem kívánnak ebben beavatkozni.

Ayelet Shaked, izraeli igazságügyi minisztert azon a véleményen van, hogy a miniszterelnöknek nem kell lemondania.

A vádak miatt decemberben a Likud egyik koalíciós partnere kilépett a kormányból, de ez nem rengette meg Netanjahu pozícióit.

Az nem valószínű, hogy a 2016 februárjától hivatalban lévő Avichai Mandelblit főügyész vádat emelne a miniszterelnök ellen,

hiszen állítólag neki köszönheti ezt a tisztséget.

Avichai Mandelblit közel áll a Likudhoz, régebb kabineti államtitkár volt, előtte pedig a honvédelmi minisztériumban volt főtanácsadó.