Márciusban kerül madridi legfelsőbb bíróság elé a spanyol király sógora

Krisztina hercegnő és férje
Spain's Princess Cristina (L) and her husband, former Olympic handball player Inaki Urdangarin leave the courtroom following a hearing in a landmark corruption trial held at the Balearic School of Public Administration (EBAP) in Palma de Mallorca, on the Spanish Balearic Island of Mallorca on February 26, 2016. The trial for corruption in a high stakes case of Spain's Princess Cristina, the sister of King Felipe VI, and her husband, Urdangarin, continued into it's fourth day with defendants scheduled to finish testifying on February 26. / AFP PHOTO / JAIME REINA
Vágólapra másolva!
A madridi legfelsőbb bíróság március 21-ére tűzte ki a tárgyalást a spanyol király sógorának, Inaki Urdangarinnak ügyében, akit közpénzek elsikkasztása miatt ítéltek el egy évvel ezelőtt – közölte a bíróság sajtóhivatala hétfőn.
Vágólapra másolva!

Urdangarint tavaly februárban a mallorcai bíróság több mint hatéves szabadságvesztéssel és 12 ezer eurós (több mint 157 millió forintos) pénzbírsággal sújtotta, mert bizonyítottnak látta, hogy a Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként 6,1 millió euró (több mint 1,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el üzlettársa segítségével.

Krisztina hercegnő és Inaki Urdangarin Forrás: AFP/Jaime Reina

Az egykori profi kézilabda-játékos és olimpikon a felmentő ítélet reményében fellebbezett a döntés ellen a legfelsőbb bíróságnál, ahogy az ügyészség is, amely azonban szigorúbb büntetést, 14 és fél év börtönt javasolt.

Krisztina hercegnő férje szabadlábon várja a legfelsőbb bíróság jogerős döntését. A család öt éve a svájci Genfben él.

A sikkasztási botrány 2011-ben robbant ki, amely megtépázta a királyi család hírnevét. Vádlott volt az ügyben az infánsnő is, akit végül felmentettek végül a kétrendbeli adócsalás vádja alól.