Támadást indítottak az Iszlám Állam harcosai a szíriai kormányerők ellen

Szíria, Syria, Damaszkus, Damascus, fegyveres harcok, ostrom, a képen a szíriai hadsereg katonái láthatóak
A szíriai kormányerők katonái Aleppóban.
Vágólapra másolva!
Támadást indítottak csütörtökön az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai a kormányerők állásai ellen a Deir-ez-Zór kelet-szíriai tartományban található el-Majádín és Szálhíje városok közötti szakaszon. A támadásokban a kormányerők legalább 18 tagja és 15 dzsihadista életét vesztette - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
Vágólapra másolva!

A dzsihadisták öngyilkos robbantásos merényletekkel és robbanószerrel megpakolt autókkal indították meg támadásukat a kormányerők állásai ellen a két város közötti mintegy 32 kilométeres szakaszon.

Ezt követően heves harcok bontakoztak ki a szélsőségesek és a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők között. Az Iszlám Állam ezzel kapcsolatban mindössze annyit közölt a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül, hogy harcosai nagyszabású támadást indítottak Abu-Kemál északi és nyugati részénél. A hír hitelességét eddig senki sem erősítette meg.

A szintén Deir-ez-Zór tartománybeli, a szíriai-iraki határ közelében fekvő város a radikális iszlamisták egyik utolsó kelet-szíriai fellegvára volt, mielőtt a kormányerők tavaly november közepén visszafoglalták.


Az OSDH emellett beszámolt arról, hogy legalább 13 civil, köztük hét nő életét vesztette feltehetőleg a Washington vezette nemzetközi koalíció egyik légitámadásában, amelyet a dzsihadisták uralta as-Safah ellen hajtottak végre Deir-ez-Zór tartományban. A szíriai állami média 15 halottról tájékoztatott a helyi lakosok beszámolóira hivatkozva.

Heves összecsapások zajlanak a két fél között az északnyugat-szíriai Aleppó és Idlíb tartományokban is.

A szíriai kormányerők katonái Aleppó tartományban. Forrás: AFP

A harcok során a radikális iszlamisták elfoglaltak két települést Aleppó tartományban, közelebb kerülve a térséget az ország déli és középső részével összekötő egyetlen autópálya felé.

Az Idlíb tartománybeli Szindzsár térségében a dzsihadisták a kormányerők öt tagját megölték, több tagját pedig foglyul ejtették az Aamák szerint.


A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló OSDH szerint a hadsereg legalább tucatnyi tagja vesztette életét a harcokban a két tartományban.
A londoni székhelyű civil szervezet szerint a szélsőségesek egyre inkább kiterjesztik a középnyugat-szíriai Hama és az említett Aleppó, illetve Idlíb tartomány határán található "enklávéjuk" területét, jelenleg mintegy 80 települést uralva a térségben.

Habár az Iszlám Állam által korábban uralt iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartják Nyugat- és Kelet-Szíria mellett Észak-Irak főként lakatlan sivatagi területeit.