A Pinochet-diktatúra áldozatainak ajánlotta Ferenc pápa Chilében bemutatott miséjét

FERENC pápa
Temuco, 2018. január 17. Ferenc pápa (k) szentmisét celebrál a temucói Maquehue repülőtéren 2018. január 17-én. A római katolikus egyházfő háromnapos látogatáson tartózkodik Chilében. (MTI/EPA/Luca Zennaro)
Vágólapra másolva!
A katolikus egyházfő jelképes helyszínen, a Temucótól öt kilométerre fekvő Maquehue repülőtéren celebrált misét.
Vágólapra másolva!

A ma már használaton kívüli repülőtér olyan földterületen épült, amelyet a helyi őslakos mapuche indiánoktól vettek el a XX. század elején, illetve épületeit Augusto Pinochet katonai diktatúrája idejében

őrizetbe vettek fogva tartására, kínzására és kivégzésére használták.

A pápa kiemelte: a Maquehue repülőtéren súlyos emberijog-sértéseket követtek el egykor. Az ott celebrált misét ezért mindazokért mondja, akik az 1973 és 1990 között fennállt diktatúra idején szenvedtek, akiket meggyilkoltak, illetve akiknek máig a vállukra nehezedik az igazságtalanságok súlya.

Ferenc pápa szentmisét celebrál a temucói Maquehue repülőtéren Forrás: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Ferenc pápa arra kérte a misén a mapuche indián törzs tagjait, hogy céljaik elérése érdekében

ne alkalmazzanak erőszakot.

A mapuche indiánok nyelvük és kultúrájuk elismeréséért küzdenek, illetve az állam által kisajátított földterületeket követelnek vissza maguknak Chile déli részén. A törzs egyes tagjai olykor erőszakos eszközökhöz folyamodnak, a hatóságok gyanúja szerint mapuche indiánok gyújthattak fel, illetve rongálhattak meg több katolikus templomot az utóbbi években. Közvetlenül a pápa érkezése előtt ismeretlen gyújtogatók több támadást hajtottak végre templomok és más épületek ellen Chile számos déli körzetében.

A római katolikus egyházfő háromnapos látogatáson tartózkodik Chilében Forrás: MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Chilében nagyjából 1,3 millió mapuche indián származású ember él,

közülük sokan Araucanía régióban.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta: a rombolás csak még több erőszakhoz és pusztításhoz vezet, és egymás kölcsönös elismerése nem alapulhat erőszakon és romboláson.
Ferenc pápa ugyanakkor védelmébe vette a chilei őslakosokat megillető jogokat. Azt is nyomatékosította a szabadtéri misén egybegyűlt mintegy 200 ezer hívő előtt, hogy az egység békés sokféleséget jelent, és nem szabad, hogy fullasztó uniformitás legyen, amelyet a hatalom erőltet rá a társadalomra.