Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Svédország egy hongkongi könyvkereskedő szabadon engedését követeli Kínától

Margot Wallström
STOCKHOLM, SWEDEN - JUNE 1 : Swedish Foreign Minister Margot Wallstrom speaks during a press conference in Stockholm, Sweden on June 1, 2017. Atila Altuntas / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Svédország felszólította Kínát, hogy engedje szabadon a svéd állampolgársággal is rendelkező Kuj Min-haj hongkongi könyvkiadó-tulajdonost, akit a kínai rendőrség négy nappal korábban leszállított egy Pekingbe tartó vonatról. Az esetnek a vele utazó svéd diplomaták is szemtanúi voltak.
Vágólapra másolva!

Margot Wallström svéd külügyminiszter közleményében azt írta:

Peking nem magyarázta meg, miért volt szükség Kuj őrizetbe vételére.

A stockholmi külügyminisztérium az eset miatt kétszer kérette be a kínai nagykövetet. A történteket jogvédő csoportok is felháborodással fogadták.

Margot Wallstrom, a svéd külügyi tárca vezetője Forrás: AFP/Anadolu Agency/Atila Altuntas

"A kínai hatóságok számos alkalommal biztosítottak minket arról, hogy Kuj Min-haj szabad ember azóta, hogy letöltötte büntetését egy közlekedési vétség miatt, mi pedig akkor lépünk kapcsolatba vele, amikor akarunk" - közölte Wallström.

- tette hozzá a külügyér.

Hans Dietmar Schweisgut, az Európai Unió Kínához akkreditált nagykövete is megerősítette Wallström követeléseit pekingi sajtótájékoztatóján.

A könyvkereskedő izomsorvadással járó, gyógyíthatatlan betegségben szenved, és éppen orvosi kezelésre tartott a kínai fővárosba - tudatta a svéd rádiónak lánya, Angela hétfőn.

Egy hongkongi napilap szerint

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő azt mondta: nem rendelkezik információval Kuj eltűnéséről.

Ugyanakkor a Global Times című kínai kormánypárti napilap tegnapi vezércikkében megerősítette, hogy Kujt újra elfogta a kínai rendőrség.

Kuj annak az öt hongkongi könyvkiadó-tulajdonosnak az egyike volt, akiket 2015-ben a kínai titkosszolgálat elrabolt.

A férfit a thaiföldi Pattaján fogták el.

A Mighty Current kiadó társtulajdonosa később a kínai televízióban tűnt fel azt állítva, hogy egy régi cserbenhagyásos gázolás miatt kirótt büntetés végrehajtása elől szökött még az 1990-es években Hongkongba, viszont úgy döntött: feladja magát.

A férfi vezető kínai politikusokról szóló botránykönyvek kiadására szakosodott, és olyan műveket is árult, amelyeket Peking betiltott.

Kujt végül tavaly októberben elengedték, de azóta is megfigyelés alatt tartják, és megtiltották neki, hogy elhagyja Kína területét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről