Felfüggeszthetik a román elnök mandátumát

Romanian presidential candidate Klaus Iohannis gestures while discussing with his opponent, Romanian Prime Minister during a TV debate in Bucharest on November 12 , 2014. Prime Minister Victor Ponta  won the first round of the presidential with 40.44 perc
Klaus Iohannis román államfő a múlt hónapban New-Yorkban az ENSZ-közgyűlésen közölte Petro Porosenkoval, hogy addig nem hajlandó hivatalos látogatásra Kijevbe menni, amíg nem vonják vissza az Ukrajnában élő román kisebbségeket is hátrányosan érintő új oktatási törvényüket.
Vágólapra másolva!
Liviu Dragnea, a Román Szociáldemokrata Párt elnökének az egyik legfőbb bizalmasa, Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter szerint felfüggeszthetik Klaus Iohannis államfő mandátumát, ha az a következő kormányfőt nem a szocialisták jelöltjei közül nevezi ki.
Vágólapra másolva!

Klaus Iohannis már többször beszélt arról, hogyha Mihai Tudose nem bizonyul alkalmasnak miniszterelnökként, akkor nem fog többé a Szociáldemokrata Pártból kinevezni kormányfőt, mert a politikai tömörülés képtelen arra, hogy kormányozza az országot.

Klaus Iohannis, román államfő Forrás: AFP/Robert Ghement

A székelyek akasztásával fenyegetőző, a tegnap este más okokból lemondatott Tudose mindössze fél évig volt hivatalban. Elődje, a szintén szoci Sorin Grindeanu is hat hónapig örvendhetett a miniszterelnöki tisztségnek.

Mindkettőjüknek ugyanazt a hibát követte el, szembeszállt Liviu Dragneával, akinek a tisztségét köszönhette.


A román belpolitika mára állandósult, lassan egy éve tartó válsága oda vezethető vissza, hogy jelenleg a képviselőház elnöki tisztségét betöltő Dragneát, Iohannis nem volt hajlandó kinevezni miniszterelnöknek, mert a helyi törvények értelmében korábban elítélt személy nem lehet a kormány tagja.

A házelnököt korábban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert a 2012-es népszavazáson csalásra biztatta a választási bizottságot az érvényességi küszöb elérése érdekében.

Ennek ellenére nem tiltották el a közügyektől, a 2016 decemberében a szocialisták által megnyert parlamenti választásoknak köszönhetően pedig

informálisan ő irányítja az országot, az eddig megbukott kormányfők Dragnea strómanjai voltak.

Mivel a szociálliberális koalíciónak meg van a szükséges parlamenti többsége, ezért ha nem az ő jelöltjüket nevezi ki Iohannis elnök, azok beválthatják a fenyegetőzésüket és indítványozhatják az államfő menesztését. Utána viszont népszavazást kell kiírni az államfő leváltásáról, aminek az érvényességi küszöbe 30%.

Iohannis ma elutasította a szociáldemokrata Paul Stănescu jelenlegi miniszterelnök-helyettes ideiglenes kormányfővé való kinevezését.

Stănescu ezt követően kijelentette, hogy már nem is akarja ezt a tisztséget betölteni.

Friss hír, hogy

a román államfő ideiglenes jelleggel kinevezte miniszterelnöknek a szocialista Mihai Fifort, aki a Tudose-kormányban a honvédelmi tárcát vezette.

A végleges tisztség betöltéséről holnap kezdődnek a tárgyalások a parlamenti többség és Iohannis között.