Meghiúsították a puccskísérletet Egyenlítői-Guineában

Vágólapra másolva!
Meghiúsult az a hatalomátvételi kísérlet, amit december végén külföldi zsoldosok Egyenlítői Guinea elnöke ellen tervezett elkövetni, hogy ellenzéki csoportokat juttassanak hatalomra – közölték szerdán a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonsági minisztérium közleményében, amelyet a rádióban ismertettek, a lakosságot tájékoztatva arról számoltak be, hogy december 24-én csádi, szudáni és közép-afrikai zsoldosok szivárogtak be több városba, köztük a fővárosba, Malabóba, ahol az államfő, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo az elnöki rezidencián az év végi ünnepeket töltötte.

A zsoldosok lefegyverzésére a helyi és a kameruni biztonsági erők azonnal akcióba léptek.

Kameruni és helyi diplomáciai források a múlt héten arról számoltak be, hogy december 27-én mintegy harminc fegyverest vettek őrizetbe Kamerun és Egyenlítői Guinea határán. A térségbe katonákat vezényeltek, a Gabonnal és Kamerunnal szomszédos határt lezárták.

Szerdán magukat megnevezni nem kívánó rendőrségi források arról számoltak be, hogy december 30-án őrizetbe vették Egyenlítői Guinea csádi nagykövetét. A hírt a diplomata rokonai is megerősítették.

A hatóságok azzal vádolják a zsoldosokat, hogy radikális ellenzéki pártok bérelték fel őket, hogy külföldi támogatással átvegyék a hatalmat.

Részletekkel nem szolgáltak.

A 75 éves Teodoro Obiang Nguema Mbasogo elnök 1979 óta irányítja vasmarokkal országát. Afrikai vezetők között ő van a legrégebben hatalmon. Két éve, 2016-ban a szavazatok több mint 90 százalékával újraválasztották.

A százfős parlamentben a kormánynak 99 képviselője van. Az egyetlen mandátummal rendelkező Polgárok a megújhodásért párt elítélte az őrizetbe vételeket.