Már a rendőröket is megtámadták a migránsok a belga autópályán

bevándorlás, autópálya, teherautó, migráns
Calais, 2015. augusztus 5. Egy érkező kamion előtt ugrik az autópályára egy bevándorló a Londont Párizzsal a La Manche csatorna alatt összekötő Csatorna-alagút közelében a franciaországi Calais-ban 2015. augusztus 4-én.(MTI/EPA/Etienne Laurent)
Vágólapra másolva!
A kormány szigorú fellépést ígért, miután péntek hajnalban újabb komoly összecsapás történt a belga rendőrök és az autópályák közelében táborozó erőszakos bevándorló csoportok között. Ezúttal két járőr sérült meg, tizenhat migránst pedig őrizetbe vettek. Tavaly magyar kamionosok is pórul jártak Belgiumban.
Vágólapra másolva!

Mintegy 40, magáról megfeledkezett erőszakos migráns támadt rá a napokban egy belga autópálya melletti pihenőhelyen szolgálatban lévő rendőrökre. Két járőr megsebesült, tizenhat bevándorlót őrizetbe vettek.

Calais, 2015. augusztus 5. Egy érkező kamion előtt ugrik az autópályára egy migráns a Londont Párizzsal a La Manche csatorna alatt összekötő Csatorna-alagút közelében a franciaországi Calais-ban Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Theo Francken menekültügyi államtitkár az esetre reagálva Facebook- és Twitter-üzenetben azt mondta, hogy

Jan Jambon belügyminiszter az erőszakos támadásra válaszként súlyos büntetést ígért. A migránsok miatt az utóbbi időben Belgiumban jelentősen megszaporodtak az autópálya-parkolókban elkövetett támadások.

A belga sajtó tudósítása szerint az erőszakos eset múlt hét csütörtökről péntekre virradóra történt, amikor Nagy-Britanniába tartó kamionokban akart elrejtőzni egy 15 fős migráns csoport, a rendőrök azonban észrevették őket.

Az eset nyomán indult ellenőrzés során az autópálya melletti erdőből mintegy 40 migráns támadt rá a rendőrökre, akiknek figyelmeztető lövéseket kellett leadniuk.

Az összecsapásban két járőr megsebesült, illetve tizenhat etiópiai és szudáni migránst őrizetbe vettek. Jan Jambon belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy a rendőrség állománya és a kamionsofőrök ellen elkövetett erőszakos támadásra súlyos büntetés lesz a válasz. "A rendőrség és az igazságszolgáltatás nagy erőkkel küzd az illegális bevándorlás és az emberkereskedelem ellen" - tette hozzá a Twitter-csatornáján a miniszter.

Theo Francken menekültügyi államtitkár ugyancsak a Twitteren arról írt, hogy már hónapok óta kérdezi, hogy

Ezzel a szakszervezeteknek és az ellenzéki baloldalnak is üzent, mert szerinte ők semmit sem tesznek az ügyben, csupán a lemondását követelik. Az államtitkár reakciója erőteljes ellenszenvet váltott ki a szakszervezetekből, akik azzal védekeztek, hogy az elmúlt tíz évben intenzíven lobbiztak a gépkocsivezetők helyzetének javítása érdekében.

Felmérések szerint a hivatásos kamionosok 54 százaléka nem érzi magát biztonságban a migránsok miatt.

Mint ismert, tavaly kétszer is ért magyar teherautó-sofőröket hasonló incidens Belgiumban.

  • 2017. június 16-án a Waberer's Calais-ból Németországba tartó tehergépkocsijának vezetője útközben észlelte, hogy a pótkocsin illetéktelen személyek tartózkodnak, akik valószínűleg Franciaországban mászhattak fel a teherautóra. Telefonos értesítést követően a rendőrök megállították a teherautót, a pótkocsin lévő két ismeretlen férfit pedig leszállították és igazoltatták. Személyi sérülés nem történt.
  • 2017. október 28-án néhány kamionsofőrt támadtak meg Brüsszeltől pár kilométerre a Groot-Bijgaarden autópálya-pihenőhelyen. A támadásnak egy magyar állampolgár sértettje is volt, aki testi sérülést nem szenvedett, de az útlevelét elvitték. A támadóknál kés is volt, az esetről bővebben itt írtunk.

(Forrás: RTBF.be)