Orbán-Kurz csúcstalálkozó: Az illegális migrációt meg kell állítani

KURZ, Sebastian; Orbán Viktor
Bécs, 2018. január 30. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart a bécsi kancellárián 2018. január 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Meg kell védeni Európa jövőjét, amelyre a legnagyobb fenyegetést a népvándorlás, a migráció jelenti - mondta Orbán Viktor Bécsben. A miniszterelnök a Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott megbeszélését követően kiemelte: van egy keresztény kultúra, az a mód, ahogy élünk, és ezt az életformát szeretnénk megvédeni, ez az identitás fontos, meg kell őrizni a keresztény alapokat. Sebastian Kurz arról beszélt, nem működik a menekültek európai uniós elosztásának rendszere, az illegális migrációt meg kell állítani.
Vágólapra másolva!

Nem működik a menekültek európai uniós elosztásának rendszere, az illegális migrációt meg kell állítani - jelentette ki az osztrák kancellár Bécsben Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követően tartott közös sajtótájékoztatón. Sebastian Kurz hangsúlyozta,

Ausztria és Magyarország "egy irányba megy" az EU külső határainak védelmében.

Kiemelte, hogy hazája hídszerepet akar betölteni. "Valamennyiünk érdeke, hogy együttműködjünk, Ausztria hozzá tud és hozzá is akar járulni ehhez" - tette hozzá. A bevándorlással kapcsolatban hozzáfűzte, új rendszert kell létrehozni, a fogadó országoknak kell eldönteniük, kiket akarnak befogadni.

A külső határok védelme tekintetében egy irányba mennek a felek, és az unió jövője kérdésében is több egyezés van – mondta Kurz. Sebastian Kurz a schengeni övezet fenntartása kapcsán azt mondta, hogy azt meg kell őrizni.

Egy belső határok nélküli Európa akkor működik, ha a külső határok védve vannak

- tette hozzá. A schengeni rendszert fenn kell tartani és erősíteni kell - mondta Kurz.

Orbán Viktor miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart a bécsi kancellárián Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán: Tovább kell erősíteni Közép-Európát

Orbán Viktor azt mondta a közös alapok megvannak az osztrák kancellárral, mivel egy politikai közösséghez tartoznak. A miniszterelnök szerint Európában egy komoly átrendeződés zajlik, Közép-Európa egyre inkább az unió gazdasági motorja lesz, miközben a britek távoznak.

A következő 10 évben mindent meg kell tenni a sikeres közép-európai régió erősítéséért,

mindez egy jó program Ausztria számára is – tette hozzá. Ausztria szerencsés helyzetben van, mivel ért minket és a nyugat-európai országokat, amilyen szerepben Ausztria van, az nagyon kedvező Magyarország számára - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy a legnagyobb fenyegetés a biztató közép-európai jövőre nézve a népvándorlás. A kormányfő külön megköszönte, hogy

Ausztria segítette megvédeni Magyarország déli határát.

Van egy kultúránk, amit szintén meg kell őrizni, van egy mód, amiben élünk, és ezt meg kell védeni. Nincs szükség Európában párhuzamos társadalmakra – mondta Orbán Viktor. Egyetértettek abban, hogy nem lehet eltérés a határvédelem és a menekültek ügyének a rendezése között – mondta a miniszterelnök. Schengent mindenkinek be kell tartania – tette hozzá.

Orbán Viktor: A legnagyobb fenyegetés a biztató közép-európai jövőre nézve a népvándorlás Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem maradhatnak itt az illegális migránsok

Egyetértés van abban, hogy a kvóta nem megoldás, és nem maradhatnak az illegális migránsok Európában. Magyarország eddig sem, és ezután sem fogad be illegális migránsokat – mondta Orbán Viktor. Az osztrák-magyar kapcsolatokat nem fogja rontani a paksi bővítés ügye – tette hozzá.

A magyar kormányfő tisztességes eljárást kért az osztrák féltől a családtámogatások ügyében. A gazdasági együttműködés fejlesztése érdekében arra érte az osztrák kancellárt Orbán Viktor, hogy teremtse meg a közlekedési összekapcsolódási pontokat az osztrák oldalon, miután elkészülnek a magyar autópályák.

A migránsok nem juthatnak be Európába

Nem terheli meg az osztrák-magyar kormány közötti kapcsolatokat a családtámogatások indexálásának az ügye – mondta Kurz. A cél, hogy igazságosabb legyen a mostani rendszer – tette hozzá. Orbán Viktor azt mondta ezt a jogvitát Brüsszelben fogják rendezni, és a bíróság döntését el fogják fogadni. Az Európai Bizottság minden bizonnyal eljárást fog indítani az indexálás miatt – mondta egy másik kérdésre Orbán.

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy az FPÖ meghatározó szerepet kapott az új osztrák kormányban, miközben nincsenek egy európai pártcsoportban. A biztonságért felelős tárcák inkább az FPÖ-höz állnak közelebb, ezért is találkozik Strachéval.

Államközi kapcsolatnak tekintjük az FPÖ-vel való együttműködést

- tette hozzá. A V4-ek bővítésével kapcsolatban azt mondta, hogy a stabilitás nagyon fontos, a V4 vezetői nem akarják bővíteni a csoportot, de szeretnék, ha Ausztria a közép-európai együttműködés része lenne.

A schengeni övezettel kapcsolatban azt mondta Orbán Viktor, hogy nem látja a teljes elkötelezettséget az övezet megvédésével kapcsolatban több államban. "Sokan a belső határokat le akarják zárni, míg a külsőket kinyitni. Magyarország világossá tette, hogy migránsok nem juthatnak be Európába, és teljes mértékben a külső határvédelem mellett állunk" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor ismét elítélte a kötelező kvóta rendszerét. A magyar kormányfő közölte, hogy Schengent meg kell őrizni, a belső határoknak átjárhatónak kell lennie. Ha nem tud bejönni egyetlen migráns sem, akkor nincs mit szétosztani – tette hozzá.