A légszennyezettség miatt tüntettek Koszovóban

koszovó, tüntetés, légszennyezettség
Pristina, 2018. január 31. A levegő szennyezettsége miatt tüntetnek a koszovói fővárosban, Pristinában 2018. január 31-én. A felirat jelentése: állítsátok le a légszennyezést. (MTI/AP/Visar Kryeziu)
Vágólapra másolva!
Több száz koszovói tüntetett Pristinában szerdán azért, mert a magas légszennyezettség miatt a hatóságok megtiltották a gépjárműforgalmat a város központjában – számolt be róla a Koha Ditore című koszovói napilap a honlapján.
Vágólapra másolva!

A hatóságok az utóbbi néhány napban arra kérték a pristinaiakat, hogy ha lehetséges, ne hagyják el otthonaikat, a levegő szennyezettsége ugyanis elérte a kritikus szintet, ami azt jelenti – a Koha Ditore beszámolója szerint –, hogy

meghaladta a legszennyezettebb kínai városok, például Sanghaj légszennyezettségi mutatóit.

A levegő szennyezettsége miatt tüntetnek a koszovói fővárosban, Pristinában Forrás: MTI/AP/Visar Kryeziu

A szerdai tiltakozók azt követelték, hogy a kormány tegyen valamit a levegő megtisztítása érdekében, szerintük ugyanis a gépkocsik kitiltása nem jelent tartós megoldást. A tiltakozók nagy része, illetve a megmozdulást biztosító rendőrök többsége is védőmaszkot viselt a szennyezett levegő miatt.

A légszennyezettség legfőbb oka a Pristina közelében lévő két, szénnel fűtött hőerőmű, emellett a lakosság nagy része is főleg szilárd tüzelőanyaggal, szénnel és fával fűt.