Holland informatikusok orosz hackerek gépeit törték fel

Vágólapra másolva!
Hollandia hírszerzésének informatikus kémei pár éve behatoltak orosz mesterhackerek számítógépeibe, és legalább egy éven át figyelték ténykedésüket, még videóra is felvették őket - írta egy holland napilap.
Vágólapra másolva!

A Volkskrant című újság és a Nieuwsuur nevú tévés hírmagazin értesülései szerint 2014 közepén törtek be a holland kémek a Barátságos Medve (Cozy Bear) nevű, állítólag a moszkvai kormányhoz kapcsolódó hackercsoport gépeibe.

Sikerült rákapcsolódniuk a mintegy tízfős csoport munkahelyéül szolgáló helyiség biztonsági kamerájára is,

aminek révén azonosítani tudták az orosz hackereket és összes látogatójukat,

és kiderült az is, hogy a hackerbázisnak egy, a moszkvai Vörös tér közeli egyetemi épület adott otthont.

A holland kémek a megfigyelésen kívül

segítettek például 2014 végén kiűzni az orosz hackereket az Egyesült Államok külügyminisztériumának informatikai rendszeréből,

amiért amerikai kollégáik annyira hálásak voltak, hogy tortát és virágot küldtek a hollandoknak.

Amszterdam hivatalosan nem közölt semmit az ügyről. Kajsa Ollongren belügyminiszter csupán annyit mondott, hogy nagyon boldog, amiért a feladatát jól végző biztonsági szolgálat működik Hollandiában, de hozzátette, hogy

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken a holland sajtójelentésekre reagálva azt mondta, hogy azok nem a holland hírszerző szolgálatok hivatalos közlései, és csupán arra valók, hogy tovább szítsák az "oroszellenes hisztériát".

Amerikai szakértők a Cozy Bear hackercsoportot azzal vádolják, hogy

2016-ban behatolt az amerikai Demokrata Párt, korábban pedig a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának számítógépes rendszerébe.

Moszkva határozottan visszautasította a vádakat.