A lehető legjobb kínai ajándékot kapták meg a finnek

Hóesésben érkezett meg Helsinkibe Finnország két új kölcsönpandája
One of the two giant pandas, male Hua Bao (in Finnish Pyry) and female Jin Bao Bao (in Finnish Lumi), sits in a box as it arrives at Helsinki-Vantaa airport in Vantaa, Finland on January 18, 2018, before continuing the journey to Ähtäri Zoo. / AFP PHOTO / Lehtikuva / Markku Ulander / Finland OUT
Vágólapra másolva!
Hóesésben érkezett meg csütörtökön Helsinkibe az a két óriáspanda Kínából, amelyek 15 évig fognak Finnországban élni.
Vágólapra másolva!

A négyéves hím Hua Paót és a hároméves nőstény Csin Pao-paót a repülőtéren Finnország kínai nagykövete és finn illetékesek fogadták. A két állat jól van – közölte az óriáspandáknak otthont adó nyugat-finnországi Ähtäri állatkert. Az utazás során bambuszt, sárgarépát, almát és ásványi anyagokkal gazdagított különleges süteményt kaptak.

A pandákat februártól lehet látogatni az Ähtäri állatkertben Forrás: AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

Kína Finnország "alapításának" 100. évfordulója alkalmából ajándékozta az állatokat az országnak. Az észak-európai nemzet decemberben ünnepelte függetlenné válásának jubileumát.

– fogalmazott Csen Li, Kína finnországi nagykövete.

Hua Pao és Csin Pao-pao új lakóhelye, a Helsinkitől 330 kilométerre északra lévő állatkert hasonló télies környezetben található, mint amilyen Kína hegyvidéki területein uralkodik. Az Ähtäri állatkert nyolcmillió euró értékű pandaházat épített fogadásukra.

Az óriáspandák kölcsönadásáról 2017 áprilisában döntöttek, amikor Hszi Csin-ping kínai köztársasági elnök Helsinkibe látogatott, hogy tárgyaljon Sauli Niinisto finn elnökkel. Peking a világ 17 országának ajándékozott már óriáspandát, jelenleg Ausztriában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Spanyolországban élnek óriáspandák.

A pandák február közepéig karanténban maradnak, ezután láthatja őket az állatkert közönsége.

Az állatok új finn neveket kaptak: igazodva az érkezésükkor uralkodó időjárásra, a Lumi (Hó) és a Pyry (hóesés) nevet kapták.