Továbbra is hiány van alapvető élelmiszerekből Venezuelában

Venezuela, tüntetés
Demonstrators protesting against President Nicolas Maduro's government and riot police clash in Caracas on April 8, 2017. The opposition is accusing pro-Maduro Supreme Court judges of attempting an internal "coup d'etat" for attempting to take over the opposition-majority legislature's powers last week. The socialist president's supporters held counter-demonstrations on Thursday, condemning Maduro's opponents as "imperialists" plotting with the United States to oust him. / AFP PHOTO / FEDERICO PARRA
Vágólapra másolva!
Kötelező árcsökkentést írt elő a venezuelai kormány 26 üzletláncnak több alapvető árucikk esetében, az intézkedés hatására a hétvégén hosszú sorok alakultak ki a boltoknál, amelyek bejáratát a hadsereg ellenőrizte.
Vágólapra másolva!

A súlyos gazdasági válságban lévő Venezuela kormánya pénteken elrendelte, hogy bizonyos alapvető termékek árát az

egy hónappal korábbi szintre csökkentsék.

Az EFE spanyol hírügynökség értesülései szerint mérséklődött többi között

a vaj, a szappan és a mosószappan, a tojás, az ömlesztett sajt, néhány szeszes ital, valamint az importból származó tészta ára is.

Vajat például szombaton 69 ezer bolívarért (legfeljebb 20 dollárért) lehetett kapni Caracasban az előző napi 120 ezer bolívar (hozzávetőleg 35 dollár) helyett. Volt, aki szappanhoz is hozzájutott, de az alapvető élelmiszerek nagy részéből továbbra is hiány van.

Az élelmiszerhiány mellett a kormányellenes tüntetések is káoszt okoztak Venezuelában "Forrás: AFP/Federico Parra "

Az árak csökkentéséről szóló hírek hallatára az üzletek előtt kialakult tömeg és az elmúlt időszak fosztogatásai miatt több helyen katonák ellenőrizték a boltok bejáratát, és volt, hogy csak

tizes csoportokban engedték be a vásárlókat.

Nicolás Maduro elnök döntésére januártól 40 százalékkal emelkedik a minimálbér, de a gyorsuló infláció és

az elértéktelenedett pénz miatt milliók szegényedtek el.

Sok család elszegényedett, mert elértéktelenedett a pénzük Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Az árak tavaly január és november között 1369 százalékkal nőttek az ellenzéki többségű kongresszus adatai szerint, így az áremelkedés mértéke az év végéig várhatóan meghaladja a 2000 százalékot. A venezuelai kormány egy ideje nem közöl rendszeresen inflációs adatokat.

A latin-amerikai ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli az olajárak zuhanása miatt. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések, és a hatóságokkal vívott összetűzésekben legalább 125-en vesztették életüket.