Könnygázt vetettek be tüntetők ellen az athéni parlament előtt

Athén, 2018. január 15. Tüntetők kövekkel dobálják a rohamrendőröket az athéni parlament előtt 2018. január 15-én. Görögországban a sztrájktörvény tervezett szigorítása ellen vonultak az utcákra az emberek, a békésen tüntetők tízezres tömegéből mintegy száz radikális baloldali vált ki és Molotov-koktélokkal, festékkel töltött zacskókkal és kövekkel dobálta meg a rendőröket. Az athéni törvényhozás időközben elfogadta a válságellenes program keretében az újabb megszorításokat tartalmazó törvénymódosítást, amelynek értelmében a sztrájkjogot is korlátoznák. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Vágólapra másolva!
Könnygázt és villanógránátokat vetettek be a rendőrök a görög parlament épülete előtt hétfőn, mert a békésen tüntetők tízezres tömegéből mintegy száz radikális baloldali vált ki és Molotov-koktélokkal, festékkel töltött zacskókkal és kövekkel dobálta meg őket - számolt be a görög televízió a történtekről.
Vágólapra másolva!

Görögországban a sztrájktörvény tervezett szigorítása ellen vonultak az utcákra az emberek. Sok munkavállaló egyébként részt vett a hétfőre meghirdetett egésznapos sztrájkban.

A munkabeszüntetés többek között a tömegközlekedést és a légi forgalmat is érintette.

Athénban egész napra leállt a tömegközlekedés, és részben a belföldi légiközlekedés.

Tüntetők kövekkel dobálják a rohamrendőröket az athéni parlament előtt 2018. január 15-én. Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Az athéni törvényhozás időközben elfogadta a válságellenes program keretében az újabb megszorításokat tartalmazó törvénymódosítást, amelynek értelmében a sztrájkjogot is korlátoznák.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő hétfőn arról biztosított, hogy az utolsó ilyen jellegű intézkedésekről van szó. Mint mondta,

Görögország egy hajszálnyira van attól, hogy megszabaduljon nemzetközi pénzügyi gyámság alól.

Tüntetők jelszavakat skandálnak Athénban 2018. január 15-én. Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Ciprasz korábban ismételten hangsúlyozta, hogy végrehajtják a reformcsomagot. Az athéni vezetés reményei szerint ugyanis Görögország 2018 augusztusától, a mostani válságellenes program lezárultával ismét önállóan juthat kölcsönhöz a nemzetközi pénzpiacokon.