Az afgán elnök megkegyelmezett egy korábbi hadúr 75 bebörtönzött hívének

Vágólapra másolva!
Asraf Gáni afgán elnök megkegyelmezett Gulbuddin Hekmatjar egykori hadúr 75 bebörtönzött hívének, akiket csütörtökön engedtek szabadon - közölte Sáh Mír Amírpúr, a Kabultól keletre található Puli-Csarki börtön sajtóreferense.
Vágólapra másolva!

Hekmatjar 2016-ban békét kötött Kabullal, aminek köszönhetően a hadurat és követőit felmentették a múltban elkövetett bűneik alól, és visszaadták nekik politikai jogaik teljes körét. Az egyezmény keretében az afgán kormány már korábban is több felkelőt szabadon engedett.

Nadír Afgan, a Hekmatjar vezette Hizb-i-Iszlami párt szóvivője úgy tudja, hogy

a szervezet legalább 2200 tagja ül továbbra is rács mögött Afganisztánban.

Hekmatjar volt az első lázadóvezér, aki letette a fegyvert. Cserébe az Egyesült Államok és az ENSZ is törölte nevét szankciós listájáról. Kabul remélte, hogy a hadúr példáját más felkelők is követni fogják, de ez egyelőre nem történt meg.

A Hizb-i-Iszlami az afgán kormánnyal kötött békemegállapodás előtt az egyik legnagyobb lázadócsoportnak számított Afganisztánban, és egyes feltételezések szerint egy időben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban állt.

A jelenleg 70-es Hekmatjar ellentmondásos személyiség, aki könyörtelenségéről volt ismert és több ezer ember meggyilkolásával vádolják.