A németek alig egyharmada támogatja a nagykoalíció folytatását

parties Horizontal German Chancellor and leader of the Christian Democratic Union (CDU) party, Angela Merkel, looks on while speaking after exploratory talks on forming a new government broke down on November 19, 2017 in Berlin.
Tough talks to form German
Angela Merkel, német kancellár.
Vágólapra másolva!
Az egyharmados arányt sem éri el az újabb nagykoalíció gondolatának lakossági támogatottsága Németországban egy szerdán ismertetett felmérés alapján, amely a Bild című lap megbízásából készült. A lap szerint az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióban (CDU) már mérlegelnek is egy "B-tervet" arra az esetre, ha kudarcba fullad a nagykoalíció folytatása.
Vágólapra másolva!

A CDU vezetőségében nyíltan beszélnek arról az alternatíváról, hogy a bajor testvérpárttal, a Keresztényszociális Unióval (CSU) kisebbségi kormányt alakítanak, ha a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nem hajlandó a közös kormányzás folytatására, vagy megbízhatatlan partnernek bizonyul.

A Bild szerint ez a terv a lehető legrövidebb időre szólna, a kisebbségi kormány a bajor tartományi törvényhozási (Landtag-) választásig maradna hivatalban, amelyet várhatóan október 14-én tartanak, és azzal egy időben előrehozott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást rendeznének.


A lap szerint nem világos, hogy az elképzelést komolyan mérlegelik-e, vagy csak az SPD-re kifejtett nyomást erősítik vele a hivatalos koalíciós tárgyalás előtt, de az biztos, hogy a kisebbségi kormányzás reális alternatíva. Az is biztos, hogy a CDU nem akar az előzetes koalíciós egyeztetésen kidolgozott megállapodáson túlmutató engedményeket tenni a szociáldemokratáknak.

Angela Merkel a párt elnökségének legutóbbi ülésén kijelentette, hogy nem ajándékoznak újabb politikai "trófeákat" az SPD-nek

- írta a Bild.

Angela Merkel, német kancellár. Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek mindössze 31,8 százaléka támogatja, hogy a CDU/CSU és az SPD folytassa a 2013-ban kezdett közös kormányzást.

Az ellenzők csaknem kétszer többen vannak, 58,2 százalékot tesznek ki. Az ellenzők legnagyobb, a választók 26,2 százalékét kitevő csoportja az előrehozott választást tartja a legjobb megoldásnak, 16,9 százalék pedig a CDU/CSU-s kisebbségi kormányt, és 14,7 százalék támogatná az úgynevezett Jamaica-koalíciót, a CDU/CSU, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek összefogását.

Ugyanakkor a németek többsége, 54,8 százaléka azzal számol, hogy Angela Merkel a tavaly szeptemberi Bundestag-választással kezdődött ciklus végéig hivatalban marad, és csupán 29 százalék számít arra, hogy 2021 ősze előtt távozik.

Az SPD vezetője, Martin Schulz viszont a többség, 52,3 százalék szerint nem őrzi meg tisztségét a ciklus végéig, és csak 24,7 százalék számol azzal, hogy 2021 őszén is ő lesz az SPD elnöke.

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke. Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az SPD a múlt vasárnapi rendkívüli kongresszusán a küldöttek 56,3 százalékának támogatásával elhatározta, hogy hivatalos koalíciós tárgyalást kezd a CDU/CSU-val.

Ennek időpontját szerdáig nem jelölték ki, a CDU/CSU részéről sürgetik a tárgyalás megkezdését, az SPD-nél viszont azt mondják, hogy ez a hét még a sorok rendezésének, a tárgyalási pozíciók kialakításának ideje.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást a pártvezetés várakozása szerint márciusban rendezik meg.

Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg.

Ez lenne Angela Merkel negyedik kormánya, és a harmadik nagykoalíció, amelyet a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő politikus vezet.

A felmérést az INSA közvélemény-kutató intézet végezte az SPD rendkívüli kongresszusa után egy nappal, 1169 ember megkérdezésével.

Az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.