A migráció hozzájárul az antiszemitizmus erősödéséhez

Berlin, demonstráció, tüntető, zászló
Berlin, 2017. december 8. Palesztin zászlókat lengető tüntetők a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem státuszáról tett bejelentését ellenző tiltakozáson a berlini Brandenburgi kapunál 2017. december 8-án. Két nappal korábban Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Vágólapra másolva!
Az antiszemita tüntetések megtiltását sürgeti a németországi zsidóság legnagyobb szervezete a Jeruzsálem státusza körüli vitával kapcsolatban tartott berlini demonstrációk miatt, amelyeken izraeli zászlókat égettek palesztin demonstrálók.
Vágólapra másolva!

Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy keddi lapinterjúban kifejtette: meg kell vizsgálni, hogy miként lehet előzetesen, "egyetemesen megakadályozni az antiszemita demonstrációkat".

- mondta.

Palesztin tüntetők Berlinben Forrás: MTI/EPA/Felipe Trueba

A múlt hét végén tartott Amerika-, és Izrael-ellenes tüntetések tapasztalatai alapján a szervezők nyilvánvalóan nem tudják garantálni, hogy nem lesz zsidóellenes uszítás - tette hozzá a ZdJ elnöke a Rhein-Neckar Zeitung hírportálján közölt interjúban.

Hangsúlyozta: "Aki izraeli zászlót éget, az megkérdőjelezi és elutasítja Izrael államisághoz fűződő jogát", és ez a cselekmény "a gyülekezési szabadság korlátaiba ütközik".

A gázai konfliktus 2014-es elmélyülése idején tartott európai antiszemita megmozdulásokra utalva hozzátette: meg kell akadályozni, hogy kialakuljon "a gyűlölet és az erőszak újabb spirálja".
Szükség esetén a törvényhozásnak is lépnie kell, és a rendőrségnek minden demonstrációt azonnal fel kell oszlatnia, ha a tüntetők antiszemita lózungokat skandálnak vagy izraeli zászlót égetnek - mondta.

Arra a felvetésre, hogy az antiszemitizmus növekedett Németországban az utóbbi években, azt mondta, hogy

Egyre inkább elmosódik a kimondható és a kimondhatatlan határa, és sokan már ki merik mondani, amit mindig is gondoltak. Ebben fejleményben "meghatározó része van" az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű parlamenti (Bundestag) pártnak - jelentette ki Josef Schuster.

A muzulmánok részéről is tapasztalható antiszemitizmus - tette hozzá, kifejtve:

nagy számban érkeztek az arab világból Németországba emberek, akik "az Izrael-ellenességgel nőttek fel",

és ezt "természetesen nem rakták le egyszerűen a határon", mielőtt beléptek az országba.
Így "a migráció is hozzájárul az erősebb antiszemitizmushoz, de nem ez az egyedüli tényező" - mondta a ZdJ elnöke.

A hét végén Berlinben az amerikai nagykövetség előtt - a német főváros egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kapunál - Amerika-, és Izrael-ellenes demonstrációkon égettek izraeli zászlókat.

A tüntetéseket azért tartották, mert Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A rendőrség 12 ember ellen feljelentést tett, és 10 embert előállított. Angela Merkel kancellár és kormánya elítélte az antiszemita megnyilvánulásokat és a zászlóégetést.