Több tucat feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe Törökországban

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam újabb 62 feltételezett tagját vette őrizetbe a török rendőrség pénteken Isztambul tartományban - számolt be róla az Anadolu török állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az előállítottak mindegyike külföldi állampolgár, de az Anadolu nem tért ki arra, hogy pontosan mely országokból érkeztek.

A gyanúsítottak állítólag terrortámadásra készültek,

de a jelentés erre vonatkozóan sem közölt további részleteket.

A Dogan török hírügynökség ugyanakkor úgy tudja, hogy az érintettek

anyagi támogatást nyújtottak a Szíriában és Irakban harcoló társaiknak, valamint dzsihadistajelölteket közvetítettek ki hozzájuk.

Isztambulban és környékén összesen 12 helyszínen csaptak le pénteken a hatóságok. A házkutatások során nagy számban foglaltak le olyan dokumentumokat, amelyek az Iszlám Államhoz köthetők.

A török rendőrség két és fél éve rendszeresen hajt végre razziákat az Iszlám Állam ellen, miután a terrorszervezet számos öngyilkos merényletet követett el ebben az időszakban az ország nagyvárosaiban.

A hatóságok az utóbbi másfél hónapban különösen fokozták a fellépést, rendszeresek a rajtaütések, Iszlám Államtagok százaira csapott le a rendőrség,

mivel több szélsőségesről bizonyossá vált, hogy merényletet készít elő.

Törökországban október 29-én ünnepelték a köztársaság kikiáltásának 94. évfordulóját. Október 28-án Isztambulban egy bevásárlóközpont parkolójában az Iszlám Állam négy milicistáját fogták el.

Autójukban később robbanószerkezetet is találtak, a pokolgépet tűzszerészek hatástalanítottak.

Terrortámadást legutóbb szilveszter éjszaka hajtott végre az Iszlám Állam Törökországban. Akkor a merénylő az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott tüzet az újévet ünneplőkre. Az incidensben 39 ember halt meg, 69 megsebesült.