Gyanús csomagot találtak egy németországi karácsonyi vásáron

gyanús csomag, bomba, Németország, potsdami karácsonyi vásár
Potsdam, 2017. december 1. Rendőrök érkeznek a szabadtéri adventi vásárra Potsdamban, ahol a tűzszerészek robbanószerkezetet találtak 2017. december elsején. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Vágólapra másolva!
Robbanószerkezetet találtak pénteken egy karácsonyi vásáron a németországi Potsdamban. A rendőrség később bejelentette, hogy hatástalanították a bombának hitt szerkezetet, amelyben fémdarabokat és szögeket is találtak, gyújtózsinórt azonban nem. Német lapok szerint további csomagok után kutatnak, egyelőre nem találtak többet. Állítólag a gyanús csomagot egy futár vitte ki.
Vágólapra másolva!

A Berlin melletti város rendőrségének első információi szerint házi készítésű bombát találtak az adventi vásáron.

Rendőrök állnak a szabadtéri adventi vásár közelében Potsdamban Forrás: MTI/EPA/Felipe Trueba

A rendőrség kiürítette és lezárta a környék egy részét,

a sétálóutca másik végében viszont most is zavartalanul folytatódik a karácsonyi vásár. A rendőrségi szóvivő szerint ez így is marad, amíg a hatóságok dolgoznak a környéken. Csak a boltosokat engedték vissza rövid időre, amíg összeszedik a személyes holmijaikat. A PNN a közösségi médián keresztül közölte, hogy a karácsonyi vásár holnap újra nyitva áll a látogatók előtt.

A lakók viszont még mindig nem térhettek vissza otthonaikba,

az önkormányzat buszokat szervez, hogy a rendőrség munkájának befejezéséég se a hidegben kelljen ácsorogniuk. A rendőrség pedig közben bejelentette: megerősítik a rendőri jelenlétet a városban a karácsonyi vásár környékén.

A Potsdamer Neueste Nachrichten című helyi lap értesülése szerint a szerkezetet egy postai küldeményben találták, amelyet egy belvárosi gyógyszertárnak címeztek. A Bild azt írja, hogy a csomagot 14.30-kor találták meg a vásár területét keresztező Dortustraße utcában. A hatóságok 17 óra után még azt mondták, hogy robbanóanyagról van szó, nem sokkal később pedig - 17:30-kor - azt is közölték, hogy

a bombát ellenőrzött körülmények között hatástalanították.

A PNN.de helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a szerkezetet előzetesen röntgennel világították át, majd egy robot segítségével semmisítették meg.

Valamivel 18.15 után viszont a rendőrség váratlanul bejelentette, hogy

lehetséges, hogy további csomagokat is elhelyeztek a környéken, ezek után jelenleg is kutatnak.

Ennek kapcsán bombakereső kutyákat is bevetettek.

Forrás: AFP/Julian Stahle

Komikus jelenet volt, hogy Jann Jacobs potsdami szociáldemokrata polgármester 3 perccel ezelőtt a bejelentés előtt állt ki a sajtó elé, hogy megköszönje a hatóságok munkáját, majd közölte, hogy véleménye szerint szombaton újra megnyithat a piac.

A német sajtó azt írja, hogy egy 40x50-es küldeményt találtak a Brandenburgerstraße és Dortustraße sarkán, egy gyógyszertár előtt, amelyet

a hírek szerint egy futár szállított ki.

A csomagot egy ott dolgozó kinyitotta, akkor vette észre, hogy drótok lógnak ki belőle. Ő értesítette a rendőrséget, amely speciális egységekkel érkezett a helyszínre.

Az első hírek szerint egy házi készítésű, barkács bombát helyeztek el. A hivatalos terminológiai szerint egy úgy nevezett

bukkantak a hatóságok. Ez a megfogalmazás a közbeszédben bombát jelent. Később az is kiderült, hogy a csomagban szögek és fémdarabok is voltak. Azt még vizsgálják, hogy a csomagban talált por robbanószer vagy más veszélytelen por volt-e. Egy helyi újság 18 órakör közölt híre szerint a csomagban találtak egy 1,5 literes flakont is, és tényként közölték, hogy

egy szögbombáról van szó.

Forrás: MTI/EPA/Felipe Trueba

A rendőrség közleménye szerint gyújtószerkezetet nem találtak a csomagban, de kábeleket és elemeket igen.

A rendőrség szóvivője a Twitteren azt közölte:

a csomag nem robbanásveszélyes, mivel abban nem találtak gyújtószerkezetet.

Sokáig zavarosak voltak a híradások a gyanús csomagról, csak találgatni lehetett, hogy robbanóanyaggal volt-e megtöltve, vagy kamubombáról volt-e szó.

A lakosságot mindenestre felszólították, hogy ne menjenek a lezárt környékre.

Emlékeztető

A héten Németország szerte több mint 2600 karácsonyi vásárt nyitott meg. Ezek becsült forgalma elérheti az 1,7 milliárd eurót, amely forintra átváltva 530 milliárdot jelent. Egy évvel ezelőtt, december 19-én Berinben egy kamion gázolt át egy karácsonyi vásáron, a merényletben 12 ember halt meg. A terroristáról később kiderült, hogy bevándorló volt.