Ismét megnyitották Bali nemzetközi repterét

Vulkánkitörés Indonéziában
General view of Mount Agung during an eruption seen from Kubu sub-district in Karangasem Regency, on Indonesia's resort island of Bali on November 26, 2017. Mount Agung belched smoke as high as 1,500 metres above its summit, sparking an exodus from settlements near the mountain. / AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA
Vágólapra másolva!
Ismét megnyitották szerdán Bali nemzetközi repterét, miután két napig zárva volt az Agung vulkán fokozott tevékenysége miatt.
Vágólapra másolva!

A vulkán szombat este egy alkalommal, majd vasárnap háromszor is kitört, a keletkezett hamu mintegy négyezer méteres magasságba lövellt fel, és térségében sűrű, fekete füst gomolygott.

A légtérzárlat turisták tízezreit kényszerítette maradásra a szigeten.

A légikikötő normális üzemmódban működik - közölték a hatóságok azt követően, hogy a korábbi legmagasabb szintű riasztást egy fokozattal csökkentették.
A Singapore Airlines, a Qantas ausztrál légitársaság és fapados leányvállalata, a Jetstar közölte, hogy ismét küldenek járatokat Balira.

2017. november 26., az indonéziai Agung vulkán kitörése Forrás: AFP/Sonny Tumbelaka

A reptér szóvivője emlékeztetett arra, hogy

mintegy 430 belföldi és külföldi légi járatot töröltek még szerdán is.

A több mint 3 ezer méter magas vulkán már szeptember közepén küszöbönálló kitörés jeleit mutatta, emiatt a környékén fekvő

falvakból több mint 130 ezer ember menekült el.

A vulkáni tevékenység azonban később alábbhagyott, és sokan visszatértek lakhelyükre. A múlt hét végén azonban ismét vészjósló jelek érkeztek a tűzhányóból.

Forrás: MTI/EPA/Made Nagi

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy 1200 ember halt meg.

Az indonéziai Bali a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lombok szigetétől nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a sziget déli részén található.