Több tucat kurd szakadárt "semlegesített" a török légierő Észak-Irakban

Vágólapra másolva!
A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) több mint 80 szakadár tagját "semlegesítette" hétfőn a török légierő az észak-iraki Aszosz térségében – jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség a török vezérkar közleményére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint a hétfő éjszakai támadásban további 41 célpont megsemmisült, köztük egy nagy fegyverraktár, több óvóhely, barlang és alagút, valamint két fegyveres jármű is.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a törökországi kurd kisebbség függetlenségéért Délkelet-Törökországban, de a szakadárok főhadiszállása Észak-Irakban, a ritkán lakott Kandil-hegységben található.

A kurd lázadók és a török biztonsági erők között két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok az ország délkeleti részében, majd Ankara átfogó offenzívát indított a PKK ellen. Azóta legalább 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban. 2016 nyarára a PKK tagjai kiszorultak a főként kurdok lakta délkeleti országrész városaiból, a török hadműveletek a térség hegyvidéki területein zajlanak tovább. A török légierő rendszeresen hajt végre légicsapásokat az észak-iraki oldalon a határ közelében.

A 33 éve tartó konfliktusban csaknem 50 ezer ember vesztette életét.

A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja nyilván.