Kilenc feltételezett szélsőségest állítottak elő Athénban

Athén, 2017. november 28. Házkutatást végző rendőrök Athénban 2017. november 28-án, miután a rendőrség terrorelhárító egysége őrizetbe vett kilenc törököt a görög fővárosban. A görög hatóságok szerint az őrizetbe vettek kacsolatban állnak a Törökországban betiltott szélsőbaloldali fegyveres csoporttal, a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt/Fronttal (DHKP/C). (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Vágólapra másolva!
Kilenc feltételezett szélsőségest állított elő a görög terrorelhárítás kedden egy athéni rajtaütés során. Az átkutatott lakásokban pokolgép készítéséhez használatos vegyi anyagokat és felszerelést találtak.
Vágólapra másolva!

A rendőrség közölte, hogy egységei a hajnali műveletek során három lakást fésültek át Athén központjában, és nyolc férfit, illetve egy nőt vettek őrizetbe.

Török állampolgárok, és azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban állnak egy Törökországban betiltott szélsőbaloldali fegyveres csoporttal, a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt/Fronttal (DHKP/C).

Athén, 2017. november 28. Házkutatást végző rendőrök Athénban 2017. november 28-án, miután a rendőrség terrorelhárító egysége őrizetbe vett kilenc törököt a görög fővárosban. A görög hatóságok szerint az őrizetbe vettek kacsolatban állnak a Törökországban betiltott szélsőbaloldali fegyveres csoporttal, a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt/Fronttal (DHKP/C). (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz) Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

A török hatóságok szerint a szélsőbaloldali ideológiát követő szervezet tagjai több támadást és öngyilkos merényletet követettek el az elmúlt években, többségüket Isztambulban és Ankarában. A csoportot Törökországon kívül az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja nyilván.

Recep Tayyip Erdogan török elnök december 7-én kétnapos látogatásra érkezik Görögországba. Legutóbb hatvanöt éve kereste fel török államfő a szomszédos országot. A látogatást Törökország kezdeményezte annak érdekében, hogy Ankara és Athén kapcsolatai magasabb szintre emelkedjenek. A történelmileg hagyományosan egymással szemben álló két szomszédos ország viszonya jelentősen romlott azután, hogy a görög igazságszolgáltatás az év elején megtagadta azoknak a török katonáknak a kiadását, akik a tavaly júliusi puccskísérlet kudarcát követően menekültek helikopterrel Görögországba.