Azt mondta, a kormány találta ki az iskolai mészárlást

Connecticut Town Continues To Mourn Loss Of 26 In School Shooting GettyImageRank2 Tape Front People JUSTICE HORIZONTAL POLICE OFFICER Stretching USA CRIME VIOLENCE Connecticut LAW Residential Structure Killing Human Interest lanza Mass Murder Yard Sandy H
NEWTOWN, CT - DECEMBER 19: Police tape stretches across the front yard of the Lanza residence on December 19, 2012 in Newtown, Connecticut. Adam Lanza reportedly shot his mother Nancy Lanza last Friday before he killed 26 others, including 20 children, at Sandy Hook Elementary School. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
2012 decemberében egy ámokfutó 20 gyereket és 6 felnőttet lőtt agyon egy általános iskolában és végül magával is végzett. A floridai Atlantic University professzora, James Tracy a blogján közzé tette, hogy véleménye szerint a kormány rendezte meg a vérengzést, hogy indoka legyen szigorítani a fegyvertartás szabályain. Mivel az egyetem felszólítására sem volt hajlandó eltávolítani a blogbejegyzést, elbocsátották a munkahelyéről. Nemsokára bíróság elé kerül az ügy, a kulcsszó: szólásszabadság.
Vágólapra másolva!

Szinte valamennyi merénylettel kapcsolatban felbukkannak az USA-ban azok az összeesküvés-elméletek, amelyek szerint a kormány rendezte meg az egészet, hogy indoka legyen nagyobb hatáskörrel ellenőrizni az állampolgárokat. A lövöldözéses ámokfutásoknál pedig arra szokás gyanakodni, hogy a kormánynak precedensek kellenek, amivel a fegyvertartás szabályainak szigorítása mellett érvelhet.

A józan többség az ilyen spekulációkra csak rálegyint: túl sokat nézte az X-aktákat, aki kitalálta,

de sokan bőszen hirdetnek nyilvánvaló ostobaságokat és az Amerikában mindig nagyon fontos szólásszabadságra hivatkoznak. Így aztán a bíróság időnként azzal a feladattal találja szembe magát, hogy megállapítsa, hol végződik a szólásszabadság és hol kezdődik az uszítás vagy a nettó hülyeség.

A Sandy Hook általános iskola Newtownban Forrás: AFP/Getty Images/John Moore

Newtown 27 ezres kisváros Connecticut államban, New Yorktól északkeletre 120 kilométerre. Az autizmus egyik válfajában szenvedő, akkor 20 éves Adam Lanza felfegyverkezve megjelent a Sandy Hook általános iskolában és

agyonlőtt húsz 6-7 éves kisdiákot, illetve hat tanárt, előtte, még otthon a saját anyját is.

Három fegyvert használt: két anyja nevére bejegyzett pisztolyt és egy illegálisan beszerzett gépkarabélyt. Ez az eset tehát nem támasztja alá azt a véleményt, hogy ha szigorúbbak lennének a fegyvertartási szabályok, akkor kevesebb lenne a lövöldözéses ámokfutás, hiszen a legnagyobb pusztítást az illegálisan tartott fegyver okozta, az egyik pisztolyt pedig nem is használta a merénylő. Az idén november elején Texasban történt templomi mészárlásnál is az csökkentette az áldozatok számát, hogy két közelben lakó magánembernek is volt otthon legálisan tartott fegyvere, és felvették a harcot a merénylővel. A Sandy Hook-vérengzés után Newtownban és környékén is megnőtt a fegyvervásárlások száma, ebből úgy tűnik, hogy az amerikaiak többsége biztonságot lát a lőfegyverben és nem veszélyt.

A baptista imaház Sutherland Springsben Forrás: AFP/Mark Ralston

Az Associated Press tudósítása szerint 2016 januárjában hívott össze az Atlantic University egy bizottságot, hogy vizsgálja ki James Tracy ügyét. A professzor saját blogján azok közé az esetek közé sorolta a newtowni ámokfutást, amiket a kormány (akkor még Barack Obama kormánya) rendezett meg és arra akart felhasználni, hogy szigorítsák a fegyvertartás szabályait. Akkoriban egyébként valóban napirenden volt a javaslat, hogy az egész USA-ban tiltsák be a tíz töltényesnél nagyobb tárral rendelkező automata fegyverek árusítását. Aztán a szabályozás egységesítéséből semmi sem lett, minden állam saját külön törvényeket alkalmaz a lőfegyverekkel kapcsolatban.

Az egyetemi vizsgálóbizottság felszólította James Tracy-t, hogy távolítsa el a kérdéses blogbejegyzést, aki ezt megtagadta.

Arra hivatkozott, hogy magánszemélyként blogot vezet, de ennek semmi köze az egyetemen végzett munkájához. A bizottság azonban ezt nem így látta, és megszüntette James Tracy munkaviszonyát.

James Tracy Forrás: Florida Atlantic University

A kirúgott professzor pert indított az egyetem ellen, amely perben hamarosan ítélet várható. Az USA valamennyi egyeteme érdeklődéssel figyeli az ügy kimenetelét, hiszen most a későbbiekben hivatkozható precedens fog keletkezni, akárhogyan is dönt a bíróság. Egyrészt az Egyesült Államokban fennállása óta nagy hangsúlyt fektetnek a szólásszabadságra. Másrészt egy egyetem hírnevét negatívan befolyásolhatja valamelyik tanárának az egyetemen kívül végzett tevékenysége is.