Lemondott a pakisztáni igazságügyi miniszter

Vágólapra másolva!
Lemondott vasárnap este a pakisztáni igazságügyi miniszter miután egy, a vallással kapcsolatos törvény miatt többhetes tüntetések robbantak ki az ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

A Tehrík-i-Labaik Ja Raszúl Allah nevű iszlamista párt hívei azért tiltakoztak Záhid Hamíd igazságügyi miniszter személye ellen, mert szerintük alkotmányellenes egy törvénymódosítása. Azzal vádolták, hogy kihagyta az ország választójogi törvényében szereplő esküszövegből az utalást Mohamed prófétára. A hatóságok a tiltakozók ellen bevetették a rendőrséget és a katonaságot, hét ember meghalt, kétszáz megsebesült az összetűzésekben.

A helyi sajtó idézte Záhid Hamídot, aki kijelentette: a nyugalom helyreállítása érdekében távozik tisztségéből. Egyelőre nem tisztázott azonban, hogy vajon Sahid Hakan Abbaszi miniszterelnök elfogadja-e lemondását.

Sajtójelentések szerint a miniszter lemondása után a kormány és a demonstrálók megállapodást írtak alá, amelynek értelmében véget vetnek a három hete tartó ülősztrájkos tiltakozásuknak, amely komoly fennakadásokat okozott az egyik legfontosabb közlekedési útvonalon a főváros, Iszlámábád és a szomszédos Ravalpindi között.