Amerikai színésznőt hoz a királyi családba Harry herceg

royals marriage Horizontal
Britain's Prince Harry and his fiancée US actress Meghan Markle pose for a photograph in the Sunken Garden at Kensington Palace in west London on November 27, 2017, following the announcement of their engagement. Britain's Prince Harry will marry his US actress girlfriend Meghan Markle early next year after the couple became engaged earlier this month, Clarence House announced on Monday. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Henrik, Cambridge hercege, Károly brit trónörökös másodszülött fia bejelentette, hogy a tavasz folyamán feleségül veszi Meghan Markle amerikai színésznőt. Az alattvalói által csak becézett formában emlegetett Harry herceg eddig főleg kisebb-nagyobb botrányaival került be a sajtóba, most viszont azt nyilatkozta, hogy megirigyelte bátyja idillikus családi életét, Vilmos herceg felesége ugyanis már harmadik gyereküket várja.
Vágólapra másolva!

A történelem folyamán soha nem volt egyszerű az uralkodók élete, hiszen számos társadalmi elvárásnak kellett megfelelniük. Különösen igaz ez a brit királyi családra, amelynek mindennapjait évszázadok alatt kialakult protokoll szabályozza, és minden mozdulatukat figyeli a média. Kettős teher mindig példamutatóan élni, közben pedig elviselni a királyi családot körülvevő állandó pletykaéhséget.

Harry herceg és Meghan Markle Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Aki beleszületik ebbe, annak nincsen választása, viszont nehéz döntést hoz, aki beházasodik a világ talán leghíresebb családjába. Ehhez még a közelmúltban is nemesi származás és elit neveltetés volt az elvárás. II. Erzsébet (1926) fiai, Károly (1948) és András (1960) nemesi családokból házasodtak. Diana Frances Spencer (1961-1997) felmenői között ott volt például Stuart Mária skót királynő és rokonságban állt a monacói hercegi családdal. Sarah Ferguson (1959) mint York hercegnéje a címerébe belevette saját, nemesi családi címerét is.

Azonban hiába volt meg a feleségek megfelelő pedigréje, mindkét házasság zátonyra futott, sőt az érintettek nem is voltak hajlandók őrizni a látszatot.

Korábban elképzelhetetlen lett volna a válás a királyi családban, de 1996-ban mindjárt kettőre is sor került. Károly és Diana 15 év, András herceg és Sarah Ferguson 10 év házasság után váltak el.

Diana hercegné és Károly herceg Forrás: MTI

Jelenleg a protokolláris értelemben vett szűkebb királyi családba húsz személy tartozik bele,

nekik jár az „ő királyi fensége" titulus.

A legidősebb II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg (1921), a legfiatalabb Sarolta hercegnő (2015), ő Vilmos herceg (1982) és Kate Middleton (1982) gyermeke. A szűk királyi család huszonegyedik tagja lesz Henrik herceg (1984) jövendőbeli felesége, Meghan Markle (1981). Ezért kíséri széles körű érdeklődés az ő magánéletét is.

Vilmos herceg és Henrik herceg édesanyjuk temetésén Forrás: AFP/Adam Butler

A földi halandó azt gondolná, hogy mivel a királyi család valódi hatalmat nem gyakorol, ezért tagjai gondtalanul élhetik fényűző életüket. Ám ez nincs így. Elvárás feléjük, hogy védnökei, sőt kezdeményezői legyenek számtalan jótékonysági akciónak.

A különböző politikai és társadalmi kérdésekben megnyilvánuljanak, mert adnak a szavukra a britek.

Sőt az Egyesült Királyság (Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország) uralkodója a hagyományok szerint még 15 ország uralkodója. Olyanok vannak köztük, mint Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Jamaica, a Bahama-szigetek vagy Antigua és Barbuda. Utóbbi ország miniszterelnöke már meg is hívta nászútra Harry herceget és Meghan Markle-t, miután összeházasodtak.

Harry herceg és Gordon Browne, Antigua és Barbuda miniszterelnöke Forrás: AFP

Nemcsak 16 ország uralkodója a mindenkori brit király, hanem a Brit Nemzetközösség feje is, amely 53 államból áll, az egykori gyarmatbirodalom területén létrejött országokból. Ez a létező önálló államok egynegyede és a Föld népességének egynegyedét foglalja magába. A Brit Nemzetközösség rendszeres egyeztető munkát folytat, ebben szerep jut a királyi család tagjainak is. A feladatokból bőven kijut a testvéreknek és unokatestvéreknek, illetve azok házastársainak is. Az úgynevezett „udvartartás" tulajdonképpen egy PR-ügynökség, amely koordinálja a királyi család nyilvános megjelenéseit és a médiában megjelenő nyilatkozatait. András herceg például a brit haditengerészet főparancsnoka és nemzetközi kereskedelmi megbízott. Fülöp herceg idős korára való tekintettel bejelentette, hogy visszavonul tisztségeiből, de amennyire egészségi állapota engedi, a fontosabb eseményeken ott lesz a felesége oldalán. Már maga II. Erzsébet is egyre nehezebben viseli a királynői szereppel járó terheket. 1952-ben lépett trónra, ő a világtörténelem leghosszabban regnáló női uralkodója. Az ő visszavonulásáról is felröppennek néha híresztelések, de talán azért vár még vele, mert rendezett viszonyokat szeretne maga után hagyni.

Károly herceg, Katalin hercegné, György herceg, Sarolta hercegnő, Vilmos herceg és II. Erzsébet királynő Forrás: MTI

Az ő fiai magánéletével igen sokat foglalkozott a sajtó, és ezek a viharok kissé megtépázták a királyi család tekintélyét. 2005-ben Károly herceg, a trónörökös végre feleségül vehette Camilla Parker Bowles-t, akivel hosszú szerelmi viszonyt folytattak, miközben mindketten házasok voltak. Állítólag II. Erzsébet azzal a feltétellel járult hozzá fia második házasságához, ha az lemond a trónról Vilmos herceg javára, ezt a lemondást azonban hivatalosan nem jelentették be.

Vilmos herceg és családja Forrás: AFP/Getty Images/Chris Jackson

Közben Vilmos herceg komolyan készül az uralkodásra (akár apja után, akár nagyanyja után kerül erre sor), botrányoktól mentes házasságban él Kate Middletonnal, aki 2013-ban megszülte a következő nemzedék brit uralkodóját. György herceg már iskolai előkészítőbe jár, és a királyi család hagyományai szerint nyilvános intézménybe. Nemrég bejelentették, hogy harmadik gyerek is érkezik a családba. Károly és Diana két fia közül mindig Vilmos volt a „jó fiú", míg Henrik a korlátokat nehezebben tűrő, temperamentumosabb személyiség. Mindketten népszerűek a brit alattvalók körében, Henrik herceg esetében ezt az is mutatja, hogy a nyilvánosságban a Henry angol név egyik gyakori becézésével csak Harry hercegnek emlegetik, míg például Kate Middletonból szigorúan Katalin (Catherine) hercegné lett.

Chelsy Davy és Harry herceg Forrás: AFP/PA

Harry herceg helikopterpilóta kiképzést kapott a brit hadseregben, és ahogy nagybátyja, András herceg a Falkland-szigeteken, ő is szerette volna kipróbálni magát éles helyzetben. A királyi család felesleges vakmerősködésnek vélte ezt a szándékát.

Harry nyilvánosan tiltakozott az ellen, hogy nem hagyják kipróbálni magát az iraki vagy az afganisztáni háborúban.

A hivatalos közlemények szerint Harry herceg katonai egysége 2007-ben Kanadába ment közös kanadai–brit hadgyakorlatra. Ezalatt átvezényelték őket Afganisztánba, ahol Harry herceg légi irányítóként teljesített szolgálatot. A sajtó hamar megtudta, hogy Harry herceg Afganisztánban van, nem sikerült eltitkolni.

Harry herceg Afganisztánban Forrás: AFP

Ahogy azt sem, hogy 16-17 éves korában sokat bulizott a barátaival, és alkoholt, sőt marihuánát is fogyasztott. Harry herceg a sportok nagy rajongója. Magas szinten űzi a lovaspólót, rendszeresen részt vesz jótékonysági mérkőzéseken. Rögbiedzői képesítést szerzett, és hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozott. A foci is érdekli, az angol bajnokságban az Arsenalnak szurkol. Gyakran megy síelni, és a motokrosszt is kipróbálta. Ezenkívül már 19 éves kora óta vannak olyan események, amelyeknél ő egymaga képviseli a királyi családot. Például Harry herceg, mint a brit légierő Afganisztánt is megjárt századosa megalapította az Invictus Games (Legyőzhetetlen Játékok) nevű, hadirokkantaknak kiírt sportversenyt. Erre először Torontóban került sor, ahol a herceg összes nyilvános megjelenésén Meghan Markle amerikai színésznővel együtt vett részt szeptember végén. Igen laza öltözetben (amit rögtön elemeztek is a divatmagazinok), kézen fogva jöttek-mentek.

Meghan Markle és Harry herceg (Invictus Games, Toronto) Forrás: AFP

Harry herceg 2004 és 2010 között viharos viszonyt folytatott Chelsy Davyvel, egy dúsgazdag zimbabwei üzletember lányával, aki Dél-Afrikában szerzett közgazdasági és Angliában jogi diplomát. Többször szakítottak, és többször kibékültek. Mivel olyan pletykák terjedtek, hogy enyhülőben van köztük a viszony, ezért 2011 áprilisában Chelsy Davyt is meghívták Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjére, de szóba sem álltak egymással, sőt Chelsy Davy azt nyilatkozta az őt faggató riportereknek, hogy soha az életben nem lesz Harry herceg felesége. Évekig nem volt róla hír, hogy Harrynek új barátnője lenne, pedig nehezen elképzelhető, hogy ezt titokban tudta volna tartani, hiszen afganisztáni katonai küldetését sem sikerült.

Édesanyja pedig úgy halt meg, hogy paparazzók elől menekülve szenvedett közlekedési balesetet.

A tragikus esemény huszadik évfordulója kapcsán megint sokat szerepelt a médiában Diana hercegné halála. Harry herceg azóta is gyűlöl minden lesifotóst, többször nekitámadt őt követő paparazzóknak, és ütötte-verte őket, ahol érte.

A nagy bejelentés: tavasszal esküvő lesz Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Harry herceg és Meghan Markle 2016 júliusa óta alkotnak egy párt. Állítólag a Briliáns elmékben tetszett meg a hercegnek a színésznő, és sikerült elérnie, hogy egy közös ismerősük bemutassa őket egymásnak egy partin. Hosszú hónapokig egyikük sem nyilatkozott a kapcsolatukról. 2017 elején annyiban változott a helyzet, hogy mindketten elismerték: tart még a kapcsolatuk, de kérik a médiát, hogy hagyja őket békén. A bulvársajtó minden erőfeszítése ellenére kevés információt tudott beszerezni arról, hogyan alakult a párkapcsolat.

Júniusban Meghan Markle-t lefényképezték ujján egy gyűrűvel, amiről hamar kinyomozták, hogy hol és mennyiért vette Harry herceg.

Aztán ősszel felgyorsultak az események: szeptember végén azért mutatkoztak már együtt nyilvánosan, mert meghozták a döntést, hogy össze fognak házasodni, és ezt mindkettőjük családja elfogadta.

Wallis Simpson és VIII. Eduárd Forrás: MTI

1936 januárjában apja halála után VIII. Eduárd (1894-1972) örökölte a trónt, de inkább lemondott róla, mert egy nem nemesi származású, kétszeresen elvált amerikai nővel kívánt házasságot kötni.

Wallis Simpson (1896-1986) többet ért számára, mint a hatalmas brit birodalom vezetése,

összesen csak 326 napig volt király. II. Erzsébet fiainak is a felső körökből volt kötelező feleséget választani, de talán a kudarcos, sok botránnyal járó házasságok tették megengedőbbé a konzervatív királynőt unokái esetében. Kate Middleton szülei mindketten légiutas-kísérők voltak, de az „alacsony származású" mennyasszonyt elhalmozták nemesi címekkel és akkurátus heraldikai magyarázattal megtervezett címert is kapott. Az utóbbi években úgy látszik, hogy a jövendőbeli Katalin királyné (akinek művészettörténet szakos egyetemi diplomája van, tanult fotózást, és dolgozott egy divatcégnél) felnő a feladathoz.

A botrányok messzire elkerülik, jól kezeli a médiát, és több szavazáson is beválasztották a világ legjobban öltözködő, divatot diktáló női közé.

Ha a trónörökös párjával/családjával nyilvánosan megjelenik valahol, kettejük/négyük ruhája mindig harmóniában van: „összeöltözködnek".

Vilmos herceg és Katalin hercegné Forrás: MTI

1936-ban még szóba sem jöhetett, hogy a királyi családba bekerüljön egy elvált amerikai nő, manapság ezen már senki sem akad fenn. Meghan Markle nemcsak hogy elvált és amerikai, de ráadásul igen messze van attól, hogy angol nemesi vér csörgedezzen az ereiben. Apja Thomas W. Markle, holland és ír ősöktől származik, Emmy-díjat kapott mint az Egy rém rendes család című sorozat vezető operatőre. Meghan Markle anyja, Doria Radlan fekete bőrű afroamerikai, aki pszichoterapeutaként és jógaoktatóként dolgozik. A színésznő kifejezetten büszke afrikai gyökereire.

A brit királyi család tagja már nem forgathat egy fél pizsamában Forrás: AFP/Collection Christophel

Miben láthattuk eddig Meghan Markle-t? Számos sorozatban volt egyepizódos szerepe: Miami helyszínelők, New York-i helyszínelők, Nyomtalanul, Castle, A rejtély. Állandó szereplője a Briliáns elméknek, amely már a hetedik évadjánál tart. Mozifilmek mellékszerepeiben is felbukkant: Förtelmes főnökök, Felhangolva, Emlékezz rám!, Szerelem sokadik látásra. Ha végigtekintünk az „életművön", akkor abban bőven vannak erotikus jelenetek is. Ezekkel még biztosan sokat foglalkozik a bulvársajtó, de egy idő után biztosan ráunnak a témára.

Meghan Markle már nyilatkozott róla, tisztában van vele, hogy ha bekerül a brit királyi családba, az színészi karrierjének a végét jelenti.

Akárcsak Grace Kellynek, amikor monacói hercegné lett belőle. Meghan Markle a napokban fejezte be a Briliáns elmék hetedik évadának forgatását, és a hírek szerint a Kensington-palotába, Harry herceg lakrészébe költözik. Valószínűleg ez a magyarázata a mostani bejelentésnek, hogy elejét vegyék a találgatásoknak: tavasszal esküvő lesz, és utána az új pár is kiveszi a részét a királyi család „munkájából", és a gyakori nyilvános szerepléssel biztosan nem lesznek gondjai egy rutinos színésznőnek.