A pakisztáni rendőrség 4000 emberével oszlatja fel a tüntetést

Iszlámábád, 2017. november 25. A Tehrík-i-Labaik Ja Raszúl Allah radikális iszlamista párt támogatóinak ülősztrájkját oszlatják rendőrök a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban 2017. november 25-én, három héttel azt követően, hogy a párt szimpatizánsai akadályozni kezdték a járműforgalmat több fővárosi bekötőúton. Az összecsapásokban több mint százan megsebesültek, egy rendőr belehalt sérülésébe. A rendőrség több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vett. (MTI/EPA/Szohail Sahzad)
Vágólapra másolva!
A pakisztáni rendőrség mintegy 4000 emberrel megkezdte szombaton annak az ülősztrájknak a felszámolását, amellyel egy radikális iszlamista párt támogatói csaknem három hete blokkolnak több, a fővárosba, Iszlámábádba vezető főutat.
Vágólapra másolva!

A rendőrök éles lőszert nem,

de gumibotot, könnygázt és vízágyúkat vetettek be, és összetűztek a mintegy ezer tüntetővel.

A Tehrík-i-Labaik Ja Raszúl Allah radikális iszlamista párt támogatóinak ülősztrájkját oszlatják rendőrök a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban 2017. november 25-én, három héttel azt követően, hogy a párt szimpatizánsai akadályozni kezdték a járműforgalmat több fővárosi bekötőúton. Forrás: MTI/EPA/Szohail Sahzad

A demonstrálók kővel dobálták a rendőröket. Az összecsapásokban kórházi források szerint

több mint százan megsebesültek, zömmel rendőrök. Egy sebesült rendőr a kórházban belehalt sérülésébe.

A rendőrség több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vett.
A hatóságok közben arra utasították a magánkézben lévő tévéadókat, hogy szüntessék be adásukat, mert megsértették a hírközlési szabályokat azzal, hogy élőben közvetítették az ülősztrájk elleni rendőrségi akciót.

Iszlámábád, 2017. november 25. Forrás: MTI/EPA/Szohail Sahzad

A rendőrségi akció hatására a párt hívei más pakisztáni városokban is elkezdtek tüntetni, de ezek a demonstrációk egyelőre békések.

Hiába kért bocsánatot az igazságügyi miniszter

A Tehrík-i-Labaik Ja Raszúl Allah párt hívei azért tüntetnek, hogy mondjon le Záhid Hamíd igazságügyi miniszter, mert szerintük alkotmányellenes egy törvénymódosítása. A tüntetők azzal vádolják az igazságügyi tárca vezetőjét, hogy

kihagyta az ország választójogi törvényében szereplő esküszövegből az utalást Mohamed prófétára.

Hamíd időközben közölte, hogy nem szándékos hiba történt, és a mulasztást már helyrehozták. A miniszter videóüzenetében pedig azzal védekezett, hogy ő is hívő muszlim, aki hitet tesz amellett, hogy "Mohamed volt Isten utolsó prófétája".

Iszlámábád, 2017. november 25. Forrás: MTI/EPA/Szohail Sahzad

A pakisztáni kormány egy héttel ezelőtt "utolsó figyelmeztetésként" felszólította a tüntetőket, hogy vessenek véget az ülősztrájknak.

A tüntetés beszüntetését már korábban elrendelte egy bíróság.

A párt azonban visszautasított minden felszólítást.

Az ahmadi vallási közösség kedvében kívántak járni

A Tehrík-i-Labaik a múlt hónapban meglepetésre a voksok 7,6 százalékát szerezte meg egy időközi választáson Pesavarban. A párt az iszlám törvényeknek, a saríának egy szigorú változatát vezetné be. Azt állítja, az ország választási törvényét azért változtatta meg a parlament, hogy az ahmadi vallási közösség kedvében járjon. Az ahmadik az indiai iszlám vallástudós, Mirza Ghulam Ahmad követőiként muszlimoknak tartják magukat,

a pakisztáni parlament 1974-es döntése értelmében azonban nem muszlimok, mert felekezetük Mohamedet nem tartja Isten utolsó prófétájának.

Iszlámábád, 2017. november 25. Rendőrök őrizetbe veszik a Tehrík-i-Labaik Ja Raszúl Allah radikális iszlamista párt egyik támogatóját a párt szimpatizánsainak feloszlatott ülősztrájkján a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban. Forrás: MTI/EPA/Szohail Sahzad

Az erőszakba torkolló tömeges ülősztrájk és az a tény, hogy két iszlamista párt népszerűsége is jelentősen megnőtt az utóbbi időben, arra utal, hogy a vallásos jobboldal megerősödve várja a jövő évi választásokat - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.