Lemondott Robert Mugabe zimbabwei elnök

Vágólapra másolva!
Az elnök lemondását a zimbabwei törvényhozás házelnöke jelentette be. A zimbabwei parlament kedden kezdte meg a Robert Mugabe elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárást.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb jelentések szerint Jacob Mudenda házelnök a bejelentéssel be is rekesztette az államfő alkotmányos eltávolítását célzó eljárás vitáját folytató parlamenti ülést.

A képviselők ujjongással fogadták a házelnök bejelentését, és a Zimbabwét 37 éve irányító elnök lemondását üdvrivalgással fogadta az ezt követelő többezres tömeg is a törvényhozás épületénél.

Mudenda közlése szerint Mugabe a parlamenthez eljuttatott levélben mondott le, amelyben azt írta, a döntés az övé, célja pedig a zökkenőmentes hatalomátadás szavatolása.

Jacob Mudenda korábban azt mondta, a Mugabe elmozdítását célzó eljárás több napig is eltarthat.

A parlament épülete előtt több százan, más források szerint több ezren gyűltek össze, hogy követeljék az elnök távozását.

A ZANU-PF vasárnap leváltotta az országot 37 éve igazgató Mugabét a pártelnöki tisztségből, helyére pedig a korábban menesztett alelnököt, Emmerson Mnangagwát választotta meg. Az alelnök menesztése váltotta ki a múlt heti katonai hatalomátvételt Zimbabwéban.

A kormányzó párt hétfő délig adott időt az államfőnek a lemondásra, aki ezt most tette meg.