Nem mondott le a zimbabwei elnök, alkotmányosan fogják elmozdítani tisztségéből

Vágólapra másolva!
Lejárt hétfő délben a katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Robert Mugabe zimbabwei elnök lemondására megszabott határidő, ezért kormányzó pártjának tagjai még a nap folyamán megkezdik a tárgyalásokat alkotmányos elmozdításáról.
Vágólapra másolva!

A kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága az előző napon hétfő délig adott időt Mugabének arra, hogy önként lemondjon, különben alkotmányos eljárás keretében kezdeményezik leváltását. A párt egyben megfosztotta pártelnöki tisztségétől.

Az EFE spanyol hírügynökség a The Source nevű zimbabwei híroldalra hivatkozva jelentette, hogy Lovemore Matuke, a ZANU-PF frakcióvezetője helyi idő szerint 16 órára gyűlést hívott össze a kormánypárt székhelyén.

A találkozón a kormánypárt arról dönt, hogy megindítja az alkotmányos eljárást az elnök eltávolítására.

Mugabe vasárnap tárgyalt a katonai vezetőkkel, és az elnöki hivatal egyik nevének elhallgatását kérő illetékese az elnök televíziós beszéde előtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy az államfő beleegyezett a lemondásba. Mugabe vasárnap

esti televíziós beszédében ezzel szemben nem jelentette be lemondását,

és közölte, hogy ő fog elnökölni pártja decemberi kongresszusán.

"Lejárt az időd!"

Az arrogáns Mugabe figyelmen kívül hagyja a ZANU-PF-et - állt az egyik helyi újság szalagcímében. "Lejárt az időd" - mondta Mugabének Chris Mutsvangwa, a zimbabwei háborús veteránok vezetője egy sajtótájékoztatóján. Mutsvangwa egyúttal megjegyezte: a háborús veteránok szövetsége bíróságra megy, hogy eljárás keretében szerezzen érvényt igazának, amely szerint Mugabe mint vezető "elhanyagolta kötelességét".

A háborús veteránok és ellenzéki aktivisták is jelezték, hogy

további tüntetéseket fognak tartani annak érdekében, hogy távozásra kényszerítsék Mugabét.

A CNN amerikai hírtelevízió a nap folyamán egy forrást idézve arról számolt be, hogy Mugabe beleegyezett abba, hogy lemond, és meg is fogalmazta a lemondásáról szóló levelet. Más források ezt nem erősítették meg.

A hadsereg lépett

Időközben Edgar Lungu zambiai elnök a zimbabwei fővárosba, Hararéba küldte elődjét, Kenneth Karundát, hogy "méltóságteljes távozásra" bírja Mugabét.

A zimbabwei belpolitikai helyzettel kapcsolatosan megszólalt Theresa May brit miniszterelnök egy meg nem nevezett szóvivője is, aki azt mondta:

- Nem tudjuk még, hogyan alakulnak a fejlemények Zimbabwében, de az


A válság november 6-án kezdődött, amikor Mugabe menesztette alelnökét. Emmerson Mnangagwa elhagyta az országot, menesztésével az államfő felesége, Grace Mugabe tűnt az utódlásra esélyes jelöltnek.

November 13-án Constantino Chiwenga vezérkari főnök bejelentette, hogy a hadsereg nem habozik közbelépni a politikai feszültségek lecsillapítása érdekében. Másnap páncélozott járművek jelentek meg Harare elővárosaiban.

A katonák éjjel bevonultak a városba, átvették az ellenőrzést az állami műsorszolgáltató felett. A hadsereg múlt szerdán bejelentette, hogy átvette az ország irányítását a kormánytól, Mugabét pedig házi őrizetbe helyezték.