Napról napra emelkedik a görögországi áradások halálos áldozatainak száma

Ítéletidő tombol Görögországban: halálos áldozatai is vannak
Vágólapra másolva!
Húszan meghaltak, ketten pedig eltűntek Athén nyugati külvárosában a múlt heti áradásokban - közölte a görög mentőszolgálat hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az athéni kormány bejelentette, hogy az érintett háztartások 5 ezer eurós, vagyis átszámítva több mint 1,5 millió forintos

gyorssegélyt kapnak az áradás sújtotta térségekben.

Görögország az Európai Unió támogatására is számíthat. Dimitrisz Canakopulosz kormányszóvivő úgy tudja, hogy körülbelül ezer lakásban és üzletben keletkezett kár.

A heves esőzések miatt görög fővárostól nyugatra található Mándrában, Néa Pérámoszban és Mégarában is kiléptek a folyók a medrükből, de az ország északi részét, illetve Szími szigetét sem kímélte az időjárás.

Ítéletidő tombol Görögországban: halálos áldozatai is vannak Forrás: AFP

Mándrában vasárnap egy férfi holttestére bukkantak, vele együtt 20-ra emelkedett az áradások halálos áldozatainak száma.

Többségük megfulladt, amikor a víz és az iszap elsodorta őket.

Sokan autójukban vagy házuk pincéjében haltak meg.

"Két személyt még mindig keresünk" - mondta el a tűzoltók egyik szóvivője, aki szerint a vízállás csökken, de a területet törmelék és szemét borítja.

Szakértők a térség végletekig fokozott beépítését okolják a történtekért. Az elmúlt években a korábban főként mezőgazdasággal foglalkozó régióban sorra épültek a gyárak és a házak. Emellett a kormányzati és a tartományi vezetés árvízvédelem terén mutatott hanyagságát és gondatlanságát is kifogásolták.