Elfogadták a határregisztrációs rendszer felállításáról szóló rendeletet

Vágólapra másolva!
Elfogadták az úgynevezett határregisztrációs rendszer felállításáról szóló javaslatot az uniós tagállami kormányok képviselői hétfőn Brüsszelben, a még hivatalos jóváhagyásra váró új szabályok értelmében a jövőben rögzíteni fogják az Európai Unió külső határait átlépő, nem uniós állampolgárok be- és kilépési adatait.
Vágólapra másolva!

A határregisztrációs rendszer hozzájárul majd a külső határok ellenőrzésének és a túltartózkodók azonosításának javításához, illetve a terrorizmus elleni küzdelem erősítéséhez" - emelte ki Andres Anvelt, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Észtország belügyminisztere.

Mint a tagországok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata közölte, a rendszer elősegíti majd, hogy zökkenőmentesebb és hatékonyabb legyen az ellenőrzés az utazók engedélyezett tartózkodási idejének automatikus kiszámítása révén.

Megbízhatóan megállapítható lesz, hogy kik lépik túl az engedélyezett tartózkodási időt, és erősödni fog a belső biztonság is,

miután a hatóságok így könnyedén lekérdezhetik az utasok korábbi utazásainak részleteit - közölték.
A hatályba lépéshez az elfogadott rendeletet még a két uniós társjogalkotónak, a miniszterekből álló tanácsnak és az Európai Parlamentnek is alá kell írnia.

A várakozások szerint a rendszer 2020-ra lesz működőképes.