Először bombáztak az amerikaiak droglabort Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok légiereje hétfőre virradóra kábítószerek előállítására használt laboratóriumokat bombázott Afganisztánban, most először terjesztette ki erre az "ágazatra" is a radikális iszlamista tálibok elleni műveleteket - közölte John Nicholson tábornok, a dél-ázsiai országban állomásozó amerikai erők főparancsnoka.
Vágólapra másolva!

Nicholson az afgán vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a déli fekvésű Hilmend tartományban az afgán hadsereggel közösen véghez vitt művelet a tálibok pénzügyi bevételi forrásait célozta Donald Trump amerikai elnök augusztusban meghirdetett új afganisztáni stratégiájának részeként.

Hilmend ugyanis - az iszlamista lázadók fellegváraként - központja az afganisztáni máktermesztésnek, amely 80-90 százalékát adja a világszerte előállított ópiumnak.

A tálibok nemcsak megadóztatják a máktermesztést, de a kábítószer-csempészetből is kiveszik a részüket,

ami eltérő becslések szerint mintegy 400 millió dolláros éves bevételhez juttatja őket. Úgy tudni, újabban a drogelőállításba is beszálltak.

Civilek is lehetnek az áldozatok között

A tábornok szerint a tálibok egyre inkább bűnszervezetként kezdenek működni.

- Azért harcolnak, hogy továbbra is bevételhez juthassanak a kábítószer-kereskedelemből, illetve más bűncselekményekből - fűzte hozzá.

Kari Juszuf Ahmadi,

a tálibok szóvivője cáfolta, hogy a Nicholson által említett térségekben drogtermelés folyna.

Állítása szerint az Egyesült Államok így próbálja elrejteni, hogy valójában polgári személyek ellen hajtott végre légicsapásokat.

Hilmend tartomány egy névtelenséget kérő tisztségviselője elmondta: a bombázásoknak feltehetőleg civilek is áldozatul estek. "A legtöbben, akik ilyen gyárakban dolgoznak, civilek" - tette hozzá.

Az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatalának (UNODC) Afganisztánról szóló éves jelentése szerint 2017-ben rekordmennyiségű, 9000 tonna - a heroin alapanyagául is szolgáló - ópiumot állítottak elő az országban.