A konzervatív jelölt nyerte a chilei elnökválasztás első fordulóját

71119365. Santiago, 19 Nov. 2017 (Notimex-Especial).- Escrutado 53.05 por ciento de las mesas electorales, el candidato presidencial de la derechista Chile Vamos, Sebastián Pińera, consolidó su ventaja electoral con 36.66 por ciento de los votos, sin supe
Sebastian Pinera
Vágólapra másolva!
A független konzervatív Sebastian Pinera milliárdos nyerte meg vasárnap a chilei elnökválasztás első fordulóját, de nem kapta meg a voksok abszolút többségét, a második helyezett Alejandro Guillier baloldali jelölttel kell megküzdenie a december 17-i második fordulóban.
Vágólapra másolva!

A 67 éves Pinera, aki 2010-14 között már volt elnök, a szavazatok 36,6 százalékát szerezte meg. A 64 éves Guillier független szenátor pedig, aki a Michelle Bachelet vezette balközép kormánykoalíció jelöltje, a voksok 22,6 százalékát kapta meg.

Sebastian Pinera Forrás: AFP/Nozimex/Especial

Beatriz Sanchez újságíró, akinek Frente Amplio nevű pártjában zöldek, liberálisok és szélsőbaloldaliak is vannak, 20,2 százalékos eredményt ért el. A negyedik a jobboldali José Antonio Kast lett 7,9 százalékkal. Rajtuk kívül még négyen indultak az államfői tisztségért. A baloldal töredezettsége Pinerának kedvezett az első fordulóban, kérdés, hogy a másodikban lesz-e összefogás Guillier mögött. Pinerán kívül még nem volt Chilének jobboldali elnöke Augusto Pinochet 1990-ben véget ért diktatúrája óta.

Az elnökválasztás mellett parlamenti választásokat is tartottak: a képviselőház mind a 155 tagját és a szenátus egy részét választották meg. A szavazásra jogosultak száma 14 millió, a részvételi arány azonban csak 46 százalékos volt becslések szerint, ami arra utal, hogy az emberek - mind a bal-, mind a jobboldalon - kiábrándultak a politikusokból a dél-amerikai országban a sorozatos korrupciós botrányok miatt. Vannak politikusok, akik emiatt felvetették, hogy újra legyen kötelező a szavazás, mint 2012 előtt.