Tovább egyeztetnek a leendő német koalícióról

Vágólapra másolva!
Meghosszabbították Berlinben az egyeztetést a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, a négy párt képviselői péntek délben folytatják tovább a tárgyalást.
Vágólapra másolva!

A csaknem egy hónapja, október 18-án kezdett megbeszélések utolsónak szánt fordulóját péntek hajnalban, 15 órai tárgyalás után megszakították, és megállapodtak abban, hogy egy pihenő után ismét megpróbálnak kidolgozni megoldást a vitatott kérdésekre.

A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány "történelmi jelentőségű projekt", amelynek létrejötte nem múlhat néhány órán - hangsúlyozta Christian Lindner, a liberálisok vezetője, aki elsőként távozott a tárgyalás helyszínéről.

A leginkább vitatott ügyek között van továbbra is az oltalmazott státust szerző menedékkérők családegyesítési joga. A CDU/CSU és az FDP szerint korlátozni kell a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló, úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítési jogot, a Zöldek viszont ezt ellenzik.