Lövéseket hallottak a zimbabwei elnök lakásánál

- Horizontal
Emmerson Mnangagwa of Zimbabwe's President Robert Mugabe ZANU-PF ruling party shows a thumb-up to Morgan's election agent Chris Mbanga at the verification room at a Harare hotel May 1, 2008 during a key meeting at which Zimbabwe's Electoral Commission was to present candidates with initial results from a March 29 presidential poll. President Robert Mugabe was represented at the meeting by Rural Housing Minister Emmerson Mnangagwa and opposition leader Morgan Tsvangirai was represented by his election agent Chris Mbanga. AFP PHOTO / Alexander Joe / AFP PHOTO / ALEXANDER JOE
Vágólapra másolva!
A Robert Mugabe zimbabwei elnök fővárosi rezidenciájánál történt állítólagos lövöldözését az AFP francia hírügynökség jelentette szerdán. Katonai puccsról lehet szó.
Vágólapra másolva!

Amennyiben az értesülés igaz, az tovább erősíti a kelet-afrikai országot 37 éve kormányzó,

93 éves Mugabe elleni katonai puccsról

szóló híreszteléseket.

Az elnök és családja jól vannak, a hadsereg gondoskodott biztonságukról.

Hírforrások korábban arról számoltak be, hogy katonák és katonai járművek jelentek meg a főváros, Harare utcáin, és szemtanúk

három nagy robbanást hallottak

a város központjában.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül a függetlenségi harcban részt vett tagok ellen.

Robert Mugabe zimbabwei elnök Forrás: AFP/Alexander Joe

Katonák foglalttak el egy állami épületet

A Zimbabwe állami műsorszórójának, a ZBC székhelyét szerdára virradóra szállták meg.

Az Egyesült Államok nagykövetsége ideiglenesen bezárt,

munkatársait és az országban tartózkodó amerikai állampolgárokat arra kérte, hogy maradjanak otthon további értesítésig.

Gyakorinak számít a harckocsik jelenléte a fővárosban, ám az időzítés tovább fokozza az Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztését követően kialakult feszültséget. A sokáig Robert Mugabe elnök utódjának tartott

Mnangagwát a múlt héten váltották le,

miután összekülönbözött az elnök feleségével, Grace Mugabével, aki így ideális helyzetbe került, hogy ő lépjen a 93 éves államfő örökébe. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést.

A katonák tagadják a puccsot

Zimbabwei katonai tisztviselők tagadták szerdán az állami televízióban, hogy a kelet-afrikai ország elnöke ellen puccs van folyamatban.

A tisztviselők hangsúlyozták, hogy nem folyik katonai puccs a kormány ellen. Úgy fogalmaztak, hogy a katonaság "bűnözők" ellen lépett fel Mugabe köreiben, s mihelyst végrehajtották a műveletet, minden visszatér a normális kerékvágásba.