Terrortól tartanak Bécsben: elbarikádozzák a karácsonyi vásárokat

adventi vásárok
Karácsonyi vásár a bécsi Rathausplatzon.
Vágólapra másolva!
Az osztrák főváros vezetése a Bécsi Rendőrfőkapitánysággal közösen arról döntött, hogy még a napokban minden karácsonyi vásárként szolgáló teret különféle módszerekkel elbarikádozzák, hogy kamionok még véletlenül se hajthassanak a vásári forgatagba.
Vágólapra másolva!

A schönbrunni kastély előtti teret már

ma elkezdik körbekeríteni ideiglenesen kihelyezhető, ugyanakkor masszív acélkorlátokkal olyan sűrűn, hogy már egy mikrobusz se férjen át közöttük. Az áruszállítást is csak a kijelölt, fegyveres őrök által állandóan felügyelt kiskapukon keresztül lehet majd megoldani.

A legnagyobb bécsi karácsonyi vásár (ez már pénteken megnyit) helyszínét, a Városháza előtti főteret "álcázott" nagyméretű szeméttároló konténerekkel veszik körül. Ide állítólag már személygépkocsival sem lehet majd behajtani.

Karácsonyi vásár a bécsi Rathausplatzon. Forrás: AFP/Alexander Klein

Az osztrák közszolgálati rádió ( ORF) beszámolója szerint a biztonsági óvintézkedések egyik legérdekesebb módját a Mária Terézia téri vásárnál választották.

Ott egy-két napon belül nagy méretű, színes karácsonyi ajándékdobozokba rejtett betontömbökkel bástyázzák majd körül a helyszínt.

Már november elejétől kitiltottak minden nagyobb tehergépjárművet az olyan turisták által közkedvelt helyekről, mint a Rathausplatz tér, vagy a Bécs központjában húzódó Kärntner Strasse, ahol ilyentájt már szinte éjjel-nappal hömpölyög a tömeg. Egyedül a másik legfrekventáltabb bevásárlóutcára, a Mariahilferstrasséra nem találtak még végleges megoldást.

Az azonban biztos, hogy korlátozni fogják a keresztutcák forgalmát, és megerősitík, minimum megduplázzák majd a fegyveres biztonsági őrök létszámát a hétvégén induló bécsi karácsonyi vásárok valamennyi helyszínén.