Az Egyesült Államok nem bünteti meg Mianmart

Az amerikai külügyminiszter Mianmarban
Rex Tillerson és Aung Szan Szú Kji
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nem tervez átfogó büntetőintézkedéseket Mianmar ellen a rohingja muszlim kisebbséget ért atrocitások és a rohingják elüldözése nyomán kialakult menekültválság miatt - jelentette ki szerdán Najpjidóban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Tillerson azt mondta, nem tartja jó ötletnek az átfogó szankciókat, mert az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ország boldoguljon. Viszont ha megbízható bizonyítékok merülnek fel egyes személyek ellen, akkor velük szemben szóba jöhetnek célzott büntetőintézkedések.

Pártatlan vizsgálat kell

Aung Szan Szú Kjí mianmari vezetővel együtt tartott sajtótájékoztatóján az amerikai külügyminiszter azt szorgalmazta, hogy pártatlan módon vizsgálják ki azokat a jelentéseket, amelyek szerint a mianmari biztonsági erők súlyos jogsértéseket követtek el a rohingja muszlim kisebbség tagjai ellen.

Rex Tillerson és Aung Szan Szú Kji Forrás: MTI/AP/Aung Shine Oo

Mélyen aggasztanak bennünket azok a hitelt érdemlő forrásokból származó jelentések, amelyek szerint a mianmari biztonsági erők széles körű atrocitásokat követtek el a rohingják ellen Arakán államban - hangsúlyozta Tillerson. Hozzátette: nyugtalanítónak tartja azt is, hogy több százezer ember kényszerült a szomszédos Bangladesbe menekülni.

Augusztus végén

A buddhista többségű Mianmarból azután kezdtek tömegesen menekülni a rohingja kisebbség tagjai, hogy rohingja felkelők augusztus végén végrehajtott összehangolt támadására válaszul a mianmari hadsereg "tisztogató akcióba" kezdett Arakán államban. A katonák sok ezer embert megöltek, és falvakat gyújtottak fel, a lakosságot pedig elűzték.

Az ENSZ szerint az etnikai tisztogatás iskolapéldája zajlik Mianmbarban. Najpjidói sajtótájékoztatóján Tillerson úgy fogalmazott, hogy Washington egyelőre még vizsgálja, hogy valóban etnikai tisztogatásnak lehet-e minősíteni azt, ami a mianmari rohingjákkal történik.

Nincs élelem és víz

A külügyminiszter megjegyezte: a válság elképesztő léptékű humanitárius következményekkel jár. Több mint 600 ezren - többségében nők és gyerekek - kerestek menedéket Bangladesben, és többen Mianmaron belül kényszerültek otthonaik elhagyására, és most olyan helyeken élnek, ahol alig jutnak élelemhez és ivóvízhez. Az amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy Washington további 47 millió dollárt biztosít a menekültek megsegítésére. Így az Egyesült Államok összesen már 87 millió dollárt fordított a mianmari menekültválság kezelésére augusztus vége óta.

Tillerson előzőleg a mianmari hadsereg főparancsnokával megbeszélést folytatott. Min Aung Hlaing egy Facebook-bejegyzésben úgy számolt be a találkozóról, hogy azon tájékoztatta az amerikai diplomácia vezetőjét az Arakán állambeli "valós helyzetről" és a rohingják tömeges elvándorlásának "igazi okáról".