Börtönben marad a volt dél-koreai elnök bizalmasa

Vágólapra másolva!
Egy dél-koreai fellebbviteli bíróság helybenhagyta kedden azt az ítéletet, amelyben első fokon három év börtönre ítélték a posztjáról eltávolított dél-koreai elnök barátnőjét és bizalmasát, amiért kapcsolataival visszaélve elintézte, hogy lánya bejusson az ország egyik legpatinásabb egyetemére.
Vágólapra másolva!

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Csoj Szun Szil nyomást gyakorolt az egyetem vezetésére, hogy lánya gyakorlatilag felvételi vizsgák nélkül bekerüljön, továbbá tanulmányai során számos kedvezményben részesüljön.

A fellebbviteli bíróság egyben helybenhagyta a szóban forgó Juha egyetem (Ewha Womans University) korábbi elnökének kétévi, valamint két professzorának másfél, illetve kétévi börtönbüntetését. További öt megvádolt professzor börtönbüntetését felfüggesztette, ugyanakkor pénzbírsággal sújtotta őket, mert részt vettek az összejátszásban. Az ítélet szerint a vádlottak "semmibe vették a törvényeket és a jogi eljárásokat, elárulták a bizalomba és hitelességbe, akárcsak a becsületességbe és igazságosságba vetett hitet".

A 61 éves elnöki bizalmas, Csoj Szun Szil a 2016 októberében kirobbant dél-koreai politikai és korrupciós botrány egyik kulcsszereplője. Az országot azóta is foglalkoztató ügy úgy került felszínre, hogy felmerült a gyanú, Csoj Szun Szil befolyással van Pak Gun Hje államfő döntéseire, s ebből nem kis hasznot húz, miközben semmilyen hivatali tisztsége nincs, csupán baráti kapcsolat fűzi őt az elnökhöz. Kisvártatva kiderült, hogy barátnője révén az államfő, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai óriásvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj felügyelt.

Az ország első elnöknőjét, Pak Csong Hi néhai katonai diktátor lányát a dél-koreai parlament távolította el hivatalából idén márciusban. Ő az első államfő, akit alkotmányos vádeljárás (impeachment) útján távolítottak el posztjáról. A pere május 10-én kezdődött, az ügyészek 18 vádpontban - egyebek között zsarolással, hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel - vádolják, s ha bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.