Németország folytatja a belső határellenőrzést

Vágólapra másolva!
Németország a schengeni övezet tagállamainak előzetes hozzájárulása nélkül, a nemzeti szuverenitásra hivatkozva folytatja tovább az övezeten belüli határellenőrzést, az intézkedés fenntartásáról csupán tájékoztatta partnereit – közölte a német szövetségi belügyminisztérium az MTI-vel hétfőn azzal kapcsolatban, hogy a hét végén lejárt a belső határellenőrzésre adott közösségi hozzájárulás.
Vágólapra másolva!

A tárca egy szóvivője elmondta, hogy a határellenőrzés folytatásának jogi alapja az európai uniós Schengeni határ-ellenőrzési kódex 25. cikke, amely szerint amennyiben egy tagállam közrendje vagy belső biztonsága szempontjából azonnali intézkedésre van szükség, az érintett tagállam kivételesen és haladéktalanul visszaállíthatja a határellenőrzést a belső határokon, de erről tájékoztatnia kell a többi tagállamot és az Európai Bizottságot.

Az eddigiektől eltérően

a határellenőrzést már csak a bajor-osztrák határon, valamint a Görögországból érkező repülőjáratok esetében folytatják.

Thomas de Maiziere belügyminiszter november 12-től hat hónapig, 2018. május 12-ig rendelte el a szóban forgó intézkedést, miután konzultált Ausztria, Dánia, Svédország és Norvégia belügyminiszterével. A döntésről tájékoztatták az Európai Bizottságot, az Európai Unió Tanácsát, az Európai Parlament elnökségét, valamint a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet megalkotásáról szóló szerződés valamennyi tagállamának belügyminisztériumát.

A miniszter a terrorfenyegetettségre, az illegális migrációra és az uniós külső határ védelmében továbbra is mutatkozó hiányosságokra hivatkozva rendelte el a nemzetközi migrációs válság miatt 2015 szeptemberében ideiglenesen visszaállított határellenőrzés fenntartását.

A tárca szóvivője felidézte, hogy az uniós belügyminiszterek tanácsa legutóbb az idén május 11-én járult hozzá a belső határellenőrzés fenntartására, az Európai Bizottság javaslata alapján. A hozzájárulás hat hónapra szólt, november 11-én járt le.