Feltételezett dzsihadistákat vettek őrizetbe Isztambulban

Syria civil war Syria IS ISIS news conflict destroyed building People human right social issue 2017 al-Bukamal military
Photo taken on Nov. 9, 2017 shows military vehicles in the city of al-Bukamal, which is the last Islamic State (IS) stronghold in eastern Syria. The Islamic State (IS) clawed back over 40 percent of the city of al-Bukamal, the last IS stronghold that has been recently captured by the Syrian government forces, a monitor group reported on Nov. 10, 2017. (/Ammar Safarjalani)(rh)
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam terrorszervezet újabb 32 feltételezett tagját vette őrizetbe a török rendőrség vasárnap egy isztambuli rajtaütés-sorozatban – számolt be róla az Anadolu állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A gyanúsítottak állítólag terrortámadásra készültek, de az Anadolu-jelentés erre vonatkozóan további részleteket nem közölt. Az érintetteket a török metropolisz hat különböző, főként külvárosi kerületében állították elő. Az őrizetbe vettek mindegyike külföldi állampolgár, de a hírügynökség nem tért ki arra, hogy pontosan mely országokból érkeztek. Az Anadolu úgy tudja, hogy a dzsihadisták korábban Szíriában harcoltak az Iszlám Állam oldalán.

2017. november 9. A szíriai kormányerők al-Bukamal városát ostromolják. Az Iszlám Állam katonái többek között Törökországba menekülnek, hogy ott terroristaként harcoljanak tovább. Forrás: AFP/Avalon/NurPhoto/Ammar Safarjalani

A török rendőrség két és fél éve rendszeresen hajt végre razziákat az Iszlám Állam ellen, miután a terrorszervezet számos öngyilkos merényletet követett el ebben az időszakban az ország nagyvárosaiban.

Az utóbbi három hétben mindennaposak voltak a rajtaütések, Iszlám Állam-tagok százaira csapott le a rendőrség, mivel több szélsőségesről bizonyossá vált, hogy merényletet készít elő.

Pénteken 109 feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe szerte Törökországban. Csütörtökön csak a török fővárosban, Ankarában 101 állítólagos dzsihadistát állítottak elő. Október 28-án Isztambulban egy bevásárlóközpont parkolójában az Iszlám Állam négy emberét fogták el a hatóságok. Autójukban később robbanószerkezetet is találtak, a pokolgépet tűzszerészek hatástalanítottak.

2017. november 11. A szíriai kormányt támogató milicisták harcolnak Aleppónál. Az Iszlám Állam napról napra kisebb területre szorul vissza. Forrás: AFP/George Ourfalian

Az Iszlám Állam legsúlyosabb törökországi merénylete szilveszter éjszaka történt, az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott tüzet az újévet ünneplőkre az Iszlám Állam egyik terroristája. Az incidensben 39 ember halt meg, 69 megsebesült.