Helyén maradt a horvát kormány

economy politics retail banking Horizontal (FILES) This file photo taken on April 03, 2017 shows the logo of the Balkans' main food producer and retailer Agrokor displayed on the facade of the headquarters in Zagreb.  
Moscow is deeply involved in scandal
A lex Agrokor miatt indult a kormány elleni támadás
Vágólapra másolva!
Leszavazta a horvát parlament a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség által vezetett koalíciós kormány elmozdítására vonatkozó indítványt, amelyet Horvátország legnagyobb magánvállalata, az Agrokor súlyos pénzügyi gondjainak kezeléséhez hozott kormányzati intézkedések miatt nyújtottak be az ellenzéki pártok.
Vágólapra másolva!

A kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt - maratoni hosszúságú, 12 órás heves vita után - 78 képviselő ellenezte és 59 támogatta pénteken. A koalíciós kormánynak jelenleg 78 szavazata van a törvényhozásban (szábor), az ellenzéknek 73. A kormány leváltásához 76 szavazatra lett volna szükség.

A bizalmatlansági szavazást egy nemrég nyilvánosságra került szerződés miatt tartották, amelyet Anton Ramljak, az Agrokor élére áprilisban kinevezett kormánybiztos írt alá több bankkal és nemzetközi pénzintézettel. Az ellenzéki képviselők az elmúlt hetekben számos kérdést vetettek fel ezzel kapcsolatban a parlamentben, de nem kaptak választ.

Megelőző intézkedés

A legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) már korábban közölte, tisztában van azzal, hogy most nem tudja megbuktatni a kormányt, de az indítvánnyal rákényszerítheti Andrej Plenkovic kormányfőt, hogy válaszoljon a kérdésekre.

Plnekovic úgy vélte: a szerződés, amely a szerinte rosszul megírt és elhibázott bizalmatlansági indítványhoz vezetett, a legjobb megoldás volt, amelyet abban a pillanatban meg tudtak szervezni, hogy finanszírozni tudják a likviditási problémákkal küzdő Agrokort. "A horvát emberek ezt látják, és különbséget tudnak tenni komoly és felelőtlen politika között" - húzta alá. Szavai szerint megelőző intézkedést hoztak. Reményét fejezte ki, hogy az Agrokor átalakítása a horvát gazdaság és munkahelyek megőrzése érdekében folyik tovább.

A lex Agrokor miatt indult a kormány elleni támadás Forrás: AFP

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállat megmentésére a parlament április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a csak lex Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi a rendszerszinten fontos vállalatok számára, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást.

Miután a kormány rendkívüli biztost nevezett ki a konszern élére és menesztette a régi vezetőséget, Ramljak több horvát, valamint nemzetközi pénzintézettel kötött úgynevezett visszafizetési elsőbbségről szóló szerződést, amely szerint az utóbbiak valamivel több mint 1 milliárd euró új hitelt bocsátottak a vállalatcsoport rendelkezésére. A szerződés azonban feljogosítja a hitelezőket, hogy egyezzenek meg és döntsenek az Agrokor átalakításáról, valamint kiköti, hogy csak angolszász bírósághoz fordulhatnak a vitatott ügyek rendezésében. A dokumentum arról is rendelkezik, hogy a kormány nem válthatja le Anton Ramljak kormánybiztost, mert az megsértené a hitelekről szóló szerződést, ami miatt felemelhetik a kamatokat a hitelezők.