Vigyorogva szelfiztek Hitlerrel

Horizontal
This photograph taken on November 10, 2017 shows an Indonesian woman take a selfie with a life-size wax sculpture of Adolf Hitler at a museum in Yogyakarta. An Indonesian museum that allowed visitors to take selfies with a life-size wax sculpture of Hitler against a backdrop of Auschwitz concentration camp has removed the exhibit following international outrage, the manager said on November 11. / AFP PHOTO / HENRYANTO
Vágólapra másolva!
Yogyakartában, Jáva szigetén egy múzeumban elhelyezték az auschwitzi koncentrációs tábor kapujában álló, agresszív pózban pöffeszkedő Adolf Hitler élethű viaszszobrát. A látogatók közül egyesek számára azonban ez nem a nácizmus borzalmait tette jobban átélhetővé, hanem vigyorogva szelfiztek a diktátor szobrával, és posztolták a képeket a közösségi médiában. A múzeum bocsánatot kért azoktól, akiknek megsértette az érzékenységét, és eltávolította a szobrot.
Vágólapra másolva!

Manapság a múzeumoknak igen kemény versenyben kell helyt állniuk más látványosságokkal szemben. A látogatóknak már nem ad elég intenzív élményt, ha üvegvitrinekben nézegetnek régi tárgyakat.

A múzeumok mindent bevetnek, hogy minél átélhetőbbé tegyék a történelem eseményeit.

Egy indonéz múzeumot is ez a cél vezetett, amikor létrehozott egy installációt: a háttérben az auschwitzi koncentrációs tábor jellegzetes épületei láthatóak, előttük pedig a haláltábor kapuja a hírhedt felirattal.

A kapu előtt Adolf Hitler élethű viaszszobra áll kidüllesztett mellel és eszelős tekintettel.

Szelfi a diktátorral Forrás: AFP/Henryanto

A BBC beszámolója szerint a múzeum látogatói közül többen azonban nem megrendültséget éreztek az installáció láttán, hanem

jó viccnek tartva a dolgot, szelfiket készítettek a véres kezű diktátor szobra mellett állva.

Ezek a képek aztán terjedni kezdtek a közösségi médiában, és felháborodást váltottak ki világszerte.

A kordon sem tartotta vissza a látogatókat Forrás: AFP/Henryanto

Abraham Cooper, a zsidó emberi jogi szervezet, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója úgy nyilatkozott, hogy

ez a fajta vásári mutatvány kigúnyolja azt az 1,1 millió embert, aki bement azon a bizonyos kapun, és soha nem jött ki rajta.

A Human Rights Watch kutatója, Andreas Harsono pedig egyenesen azt nyilatkozta, hogy az eset megmutatta, hogy a világ legnépesebb muszlim nemzetében (Indonéziának 250 millió lakosa van, ennek 90%-a iszlám hitű)

milyen erős a zsidóellenes érzés.

A múzeum csodálkozva fogadta a reakciókat, hiszen Londonban, Madame Tussaud híres panoptikumában is látható Hitler viaszmása, de bocsánatot kért mindenkitől, aki sértve érezte magát miatta, és eltávolította a szobrot.